Proje sunumunda konuşan İmamoğlu, “Haliç Tersanesi, dünyada işlevini sürdüren en eski tersanelerden biri. Tersaneyi, göreve geldiğimiz gün itibariyle başladığımız kapsamlı restorasyon çalışmalarıyla, koruma altına aldık. Yeniden işlevlendirme sürecimizin ardından, bugün itibariyle “İstanbul Sanat” adıyla tersaneye kamusal bir yaşam merkezi işlevi kazandırdık. Fatih’in emaneti Haliç Tersanesi, yaklaşık 600 yıllık bir denizcilik mirası, bugüne ve geleceğe taşınarak korunur” dedi.

 “İBB Miras, artık dünyaca ünlü bir marka”

İmamoğlu, İBB Miras’ın bir marka olduğunu vurgulayarak,“İstanbul’un tarihine baktığımızda, 3 büyük imparatorluğa başkentlik yapmış, dünyanın başkenti olmuş bir kent görüyoruz. Asıl olarak şehrin merkezinde yoğun olmakla birlikte, dört bir yanında çok sayıda tarihi ve kültürel miras eseri bulunan İstanbul bu anlamda dünyanın en zengin kenti. Bize bırakılan bu mirasa uzmanlıkla, liyakatle, ayrım gözetmeksizin, saygıyla ve özenle yaklaşıyoruz. İBB Miras’ı kurduk. İBB Miras, artık tarihi eserlerin bakımı ve restorasyonu konusunda dünyaca ünlü bir marka. İBB Miras, işini bir ihalenin gereği olarak değil; severek, tutkuyla yapan, liyakat örneği bir. İstanbul’un kültür mirası artık İBB Miras’ın güvencesi altında” açıklamasında bulundu.

“Sayısı 4 olan İBB sorumluluğundaki müzeleri 4,5 yılda 22’ye çıkardık”

İBB Miras ile birlikte, rutin olarak 25 ilçede, 42 rotada ve bin 321 ayrı noktada envanterleri izlediklerini ve bakımlarını yaptıklarını belirten İmamoğlu, “ 63 anıt eser ve sivil mimarlık eserinde, kapsamlı restorasyon çalışmalarımızı tamamladık. 34 kamusal sanat eserini restore ederek, zamanın tahribatından arındırdık. Göreve geldiğimizde, sayısı 4 olan İBB sorumluluğundaki müzeleri 4,5 yılda 22’ye çıkardık” diye konuştu.

“Tam 943 miras alanını, İBB Miras dokunuşu ile koruma altına aldık”

İmamoğlu göreve geldiklerinden bugüne kadar, tam 943 miras alanını, İBB Miras dokunuşu ile koruma altına aldıklarına vurgu yaparak, “Restorasyonunu gerçekleştirdiğimiz bu yapıları, kimliğine uygun ve çevresindeki ihtiyaçlara cevap verecek şekilde, koruma-kullanma dengesini gözeterek işlevlendirdik. Yeniden işlevlendirme yaparak İstanbul’a kazandırdığımız bu eserlerimiz, İstanbul’dan memleketimizin, dünyanın dört bir yanından tam 11,5 milyon ziyaretçi ağırladı” ifadelerini kullandı.

Yenikapı’da, Balkan Otogarı’nı yaşam alanına dönüştürdükleri bilgisini veren İmamoğu, “8 bin yıllık tarihi liman; güvenli, yeşil bir yaşam parkı oluyor. Bakınız; bazı konular öyle anlamsız engellerle önümüze diziliyor ki; tarifi yok. Şimdi bu otogarı buradan kaldırıyoruz. İstanbul'un tarihinin göbeğine kamyonu, tırı, otobüsleri sokmamak adına, yine yüz milyonlarca liralık bir yatırım yaptık. Açılışını yarın yapıyoruz. Muazzam bir terminal.” dedi.

Hibya Haber Ajansı