Çin Başbakanı Li Qiang, bugün başlayan 14. Çin Ulusal Halk Meclisi 2. Toplantısı’nda sunduğu Hükümet Çalışma Raporu’nda 2024 yılında Çin ekonomisinin yüzde 5 civarında büyüyeceğini açıkladı.

Rapora göre, Çin’in Gayri Safi Yurtiçi Hasılası (GSYİH) yüzde 5 civarında büyüyecek, kentlerde 12 milyonun üstünde kişi istihdam edilecek, kayıtlı işsizlik oranı yaklaşık yüzde 5,5 seviyesinde tutulacak, Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) yüzde 3 civarında korunacak. Kent sakinlerinin gelir artışı ekonomik büyümeyle eşzamanlı olarak gerçekleştirilecek, ödemeler dengesi temel olarak korunacak, gıda üretimi 650 milyon tona ulaşacak, Gayri Safi Yurtiçi Hasıla’nın birim başına düşen enerji tüketimi yüzde 2.5 seviyesine düşürülecek, ekolojik çevrenin kalitesi sürekli olarak iyileştirilecek.

Hükümet Çalışma Raporu’nda, 2023 yılı için belirlenen ekonomik büyüme ve toplumsal gelişme hedeflerine başarıyla ulaşıldığını açıkladı. Rapora göre, geçen yıl boyunca, çekirdeği Xi Jinping olan Çin Komünist Partisi Merkez Komitesi’nin liderliğinde, Çin’de yaşayan çeşitli etnik gruplara mensup tüm vatandaşlar, dış baskılara boyun eğmeden ve iç zorlukların üstesinden geldi.

Raporda, tüm yıl boyunca belirlenen ekonomik büyüme  ve toplumsal gelişme hedeflerine başarıyla ulaşıldığı, nitelikli kalkınma alanında istikrarlı ilerlemeler kaydedildiği, toplumsal genel durumun istikrar korunduğu ve sosyalist modern bir ülkenin kapsamlı bir şekilde inşası için sağlam temeller atıldığı belirtildi.

Hibya Haber Ajansı