Beijing’de bugün başlayan 14. Çin Ulusal Halk Meclisi 2. Toplantısı’nın açılışına dinleyici olarak katılan Çin’deki yabancı ülkelerin büyükelçileri Çin Medya Grubu’na verdikleri demeçlerde Çin tarzı modernizasyon sürecinin kendilerinde derin izlenim bıraktığını belirterek, dünyanın Çin’in kalkınmasından faydalanacağını söyledi.

Türkiye’nin Beijing Büyükelçisi İsmail Hakkı Musa, ülke halklarının bağımsız olarak kendilerine uygun kalkınma yolunu seçmesi gerektiğine dikkat çekerek, Çin’in kendisine uygun bir kalkınma modeli seçtiğini ve Çin’in ekonomi, siyaset, bilim ve teknoloji inovasyonu, yapay zeka gibi alanlarda büyük başarılar kazandığını belirtti.

Honduras’ın Beijing Büyükelçisi Salvador Moncada Çin’in modernizasyona ve canlılıkla dolu bir topluma doğru ilerlediğini düşündüğünü belirtti. Moncada, Küresel Güney ülkelerinden birinin büyükelçisi olarak Çin’e gelip, kendi gözleriyle Çin’in modernizasyon sürecine tanıklık etmekten büyük memnuniyet duyduğunu kaydetti.

Madagaskar'ın Beijing Büyükelçisi Jean Louis Robinson Çin’in modenleşme ve kalkınmasının çok iyi bir şekilde ilerlediğini, Çin’in modernizasyonunun diğer ülkeler ve özellikle gelişmekte olan ülkelerin modernizayonlarına ivme kazandıracağını ve Çin’in dünya barışına ilişkin duruş ve görüşlerinin de dünyanın ilgisini daha çok çekeceğini ifade etti.

Bolivya'nın Beijing Büyükelçisi Hugo Siles verdiği demeçte “Küresel Güney ve çok kutuplu dünyanın bir üyesi olarak Çin, dünyaya uluslararası ilişkilerin yeni bir konseptini sunuyor. Ülkemiz Çin’in uluslararası sorunlarda izlediği ilkelere katılıyor. Bu nedenle bizim için ‘İki Toplantı’ya katılabilmek son derece büyük önem taşıyor. ‘İki Toplantı’dan faydalanacağımıza inanıyorum.” ifadelerini kullandı.

Hibya Haber Ajansı