Bugün ne bekliyoruz

Asya hisse senedi piyasalarında bu sabah karışık bir seyir izlenmektedir. Japonya’da Nikkei225 Endeksi yatay, Topix Endeksi %0,37 artıda seyrediyor. Çin’de Şanghay Bileşik Endeksi %0,13, Shenzhen Bileşik Endeksi %0,18 düştü. Hong Kong Hang Seng Endeksi %1,77 yükseldi. Güney Kore’de enflasyon rakamlarının ardından Kospi Endeksi %0,36 düştü, küçük şirketlerin listelendiği Kosdaq Bileşik Endeksi %0,29 yükseldi. Güney Kore’de TÜFE şubatta aylık %0,5, yıllık %3,1 ile beklentinin bir miktar üzerinde arttı. Avustralya’da S&P/ASX200 Endeksi %0,12 arttı. Tayvan Taiex Endeksi %0,58 yükseldi. ABD endekslerinde sert düşüşle kapanışın ardından vadeli kontratlar karışık bir açılışı işaret etmektedir. Avrupa piyasaları pozitif açılışa hazırlanıyor.

Bugün küresel piyasalarda, ABD’deki yoğun veri akışı izlenecek. Fed Başkanı Jerome Powell’ın Kongre Konuşması, cuma günü açıklanacak şubat ayına ilişkin resmi istihdam raporu öncesinde ADP istihdam verisi, ocak ayı JOLTS verisi ve Bej Kitap takip edilecek.

Powell’ın Kongre konuşması

Fed Başkanı Powell’ın yarıyıllık Kongre konuşması takip edilecek. Genellikle konuşmadan önce yayımlanan metinde ve soru & cevap kısmında para politikası patikasına ilişkin sinyallere odaklanılacak. Başkan Powell, Kongre konuşmasını, (Ekonomik projeksiyonların güncelleneceği) 19-20 Mart tarihli Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısı öncesinde piyasa beklentilerini şekillendirmek için değerlendirebilir.

ADP istihdam raporu, JOLTS verisi

Resmi veri öncesinde bugün ADP Enstitüsü’nün öncü niteliğindeki istihdam raporu izlenecek. ADP özel sektör istihdam artışının 107 binden şubatta 145 bine yükselmesi bekleniyor. Ayrıca, bugün ABD Çalışma Bakanlığı’nın anketi JOLTs ocak ayı açık iş sayısı takip edilecek. Verinin 9,03 milyondan 8,90 milyona gerilemesi beklenmektedir. ABD’de açık iş sayısı 2022’nin ikinci çeyreğinden beri düşüş eğiliminde olsa da pandemi öncesi döneme kıyasla oldukça yüksek seyretmektedir.

Borsa İstanbul tarafında, şubat enflasyon verisi ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) ilave sıkılaştırma adımlarının ardından kısa vadede düşük risk iştahı devam edebilir. Teknik olarak BIST100 Endeksi’nde 9000 seviyesinin altında kalıcılık sürdükçe zayıf görünüm devam edebilir. Bu seviyenin üzerine yerleşme olması durumunda kısa vadede güçlenme başlayabilir.

Piyasalarda dün ne oldu

 Avrupa hisse endeksleri dün karışık bir görünüm ortaya koydu. CAC 40 Endeksi %0,40 düşerken DAX Endeksi hafifçe geriledi. FTSE 100 Endeksi ise yatay alıcılı fiyatlandı. ABD tarafında hisse endekslerinde negatif fiyatlamalar hâkim oldu. Dow Jones Endeksi ve S&P 500 Endeksi %0,80 civarında düştü. Nasdaq Bileşik Endeksi ise yaklaşık %1,50 geriledi. Dolar Endeksi (DXY) 103,8 puanda ve EUR/USD paritesi 1,09 seviyesinde yatay hareket etti. ABD 10 yıllık Hazine tahvili faizi 7bp düşüşle %4,14’e indi. Ons altın %0,57 değerlenerek 2.129USD’ye yükseldi. Emtia grubundan Brent petrol %0,47 düşüşle varil başına 82,2USD’den işlem gördü. (TSİ 21:30) Euro Bölgesi’nin ocak ayı ÜFE verileri açıklandı. ÜFE aylık bazda %0,9 ve yıllık bazda %8,6 düştü. Böylece Euro Bölgesi’nde üretici fiyatları hem aylık hem de yıllık bazda beklenenden fazla geriledi. S&P Global dünya genelinde şubat ayı final PMI rakamlarını yayımladı. Ekonomik aktivite (bileşik PMI) Almanya’da 46,3 ve Euro Bölgesi’nde 49,2 değerini alarak daralmanın sürmeye devam ettiğini işaret etti. Bileşik PMI İngiltere’de 53 ve ABD’de 52,5 puanla eşik değerin üzerinde yer aldı. Böylece İngiltere ve ABD’deki sınırlı büyüme görünümü de devam etti.

BIST 100 Endeksi dün 8.814-8.970 puan aralığında işlem gördü. Kapanışa doğru etkili olan satışlarla Endeks %0,53 düştü ve 8.860 puandan kapanış yaptı. Endeks’in işlem hacmi ise 120,29mlr TL olarak gerçekleşti. Kur tarafında yatay alıcılı fiyatlamalar hâkim oldu. Gram altınsa 17 TL değerlenerek 2.165 TL’ye yükseldi. TCMB şubat ayına ilişkin enflasyon değerlendirmesini yayımladı. Değerlendirmede yıllık enflasyonun hizmet sektöründe belirgin olmak üzere tüm ana gruplarda yükseldiği ifade edildi. TCMB aylık bazda ise gıda ve hizmet grupları fiyat artışlarının öne çıktığını aktardı. Ayrıca TCMB şubat ayına ilişkin reel efektif döviz kurunu yayımladı. TÜFE bazlı reel efektif döviz kuru 56,95’ten 58,55’e yükseldi.

 

Kaynak: Piramit Menkul  

 

Hibya Haber Ajansı