Fed Başkanı Powell dün Kongre önünde yaptığı açıklamada, merkez bankası ve diğer düzenleyici kurumların büyük banka sermaye gereksinimlerini artırmaya yönelik tartışmalı bir planda önemli değişiklikler yapacaklarını, Temmuz ayında açıklanan sözde "Basel III oyun sonu" önerisini yeniden değerlendirmeye başladıklarını ve bunun maliyeti ve potansiyel ekonomik etkisi hakkındaki sektör şikayetlerinin farkında olduklarını, geniş çaplı maddi değişiklikler olmasını beklediğini ve de Nihai ürünün Fed'de ve daha geniş anlamda dünyada geniş bir desteğe sahip olacağından emin olduğunu ekledi.

Diğer banka düzenleyicileriyle yapılan uluslararası anlaşmanın bir parçası olan teklif, bankaların risklerini nasıl ölçtüklerini ve potansiyel kayıplara karşı ne kadar nakit tutmaları gerektiğini değiştirecek. Bankalar, yaklaşık üç düzine büyük bankanın milyarlarca dolar daha fazla sermaye ayırmasını öngören teklife, bunun yanlış yönlendirildiğini söyleyerek, kredi vermeyi engelleyebileceği uyarısında bulunarak yoğun bir şekilde karşı çıktı.

Powell, düzenleyicilerin geri bildirimleri alma ve olası değişiklikleri değerlendirme konusunda ilk aşamalarda olduklarını belirterek değişikliklerle ilgili ayrıntılara girmeyi reddetti. Ancak bankaların daha uzun vadeli borç vermesini zorunlu kılma planı gibi bu çabayla kesişen diğer kural yazma projelerinin de yeniden değerlendirilmesi gerekebileceğini de belirtti.

Şimdi de piyasalar için Powell’ın ne dediğini açalım. Powell, enflasyonda ilerlemenin devam edeceğinden emin olunmadığını ancak Fed'in bu yılın sonlarında gösterge faiz oranını düşürmeyi beklediğini söyledi. Fed üyelerinin "bu sıkılaştırma döngüsü için politika faizimizin muhtemelen zirvede olduğuna inandığını" yineledi. Powell'ın ifadesi, faiz oranlarını daha nötr bir seviyeye indirme eğilimini gösteriyor ancak enflasyonun hala hedefin üzerinde olması ve faaliyet verilerinin beklentileri aşması nedeniyle merkez bankası bunu yapacak konumda değil. Bu durum, Haziran ayında faiz indirimi yapılacağı yönündeki olasılıkları %84 seviyesinde canlı tuttu. Uzun vadeli tahvil getirileri düştü, altın fiyatları rekor seviyeye ulaştı ve petrol sıçradı.

Avrupa Merkez Bankası yani İki yıl önce fiyatlardaki ani yükselişe çok yavaş tepki veren euroyu paylaşan 20 ülkenin merkez bankası, artık son yılların en acımasız enflasyon krizine karşı zafer ilan etme konusunda isteksiz.

Genel olarak politika faizini bugün %4,0'lık rekor seviyede tutması bekleniyor ve ECB politika yapıcıları muhtemelen enflasyonun kontrol altında olduğuna dair daha fazla kanıta ihtiyaç duyduklarını ve devam eden ücret artışlarının enflasyona bir destek daha vermeyeceğini tekrarlayacaklar. Ancak ECB'nin yeni ekonomik tahminleri muhtemelen bu yıl ekonomik büyümenin ve enflasyonun düşeceğine işaret edecek ve bu da merkez bankası ve başkanı Christine Lagarde'ın mesajlarında biraz değişiklik yapmasını gerektirebilir. Vadeli işlemler ECB'nin Haziran ayında yapacağı ilk faiz indirimi için neredeyse tamamen fiyatlandı ve bu yılın tamamı için toplam 88 baz puanlık bir faiz indirimi bekleniyor. Yatırımcılar yıl sonuna kadar üç ya da muhtemelen dört indirim yapmayı planlıyor; bu da ECB'nin banka mevduatlarına ödediği faiz oranını yüzde 3,25 ya da yüzde 3,0'a çıkaracak.

Asya piyasaları bu sabah yükselirken, dünyanın en güçlü merkez bankacısının yatırımcılara ABD faiz oranlarının bu yıl düşeceği konusunda güvence vererek Avrupa'daki politika yapıcılar için ortam hazırlamasının ardından dolar kayıplarını telafi etti.

Beklenenden iyi gelen Çin ticaret rakamlarına sessiz tepkiler geldi. OcakŞubat döneminde Çin'in ihracatı bir önceki yıla göre %7,1 artarken, ithalatı %3,5 arttı; her iki veri de tahminleri aştı.

Döviz piyasalarında ABD dolarındaki genel zayıflık, euronun altı haftanın en yüksek seviyesi olan 1,0901 dolara doğru kilit direncini kırmasına yardımcı oldu.

Gösterge 10 yıllık ABD tahvil getirisi, bir ayın en düşük seviyesi olan %4,0790'a geriledikten sonra %4,1195'e yükseldi. Emtia fiyatları zayıf doların etkisiyle yükseldi. Altın fiyatları, 2.152 dolar gibi rekor bir seviyeye ulaştıktan sonra bu sabah 2.150 dolardan işlem görmekte.

Manşette öne çıkanlar

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın(TCMB) sıkı para politikası duruşunu destekleyici ilave sıkılaşma adımları kapsamında, kredi büyümesine dayalı zorunlu karşılık tesis edilecek.

(1) Kredi büyümesine dayalı geçici uygulama" başlıklı maddeye ile bankalarca ve finansman şirketlerince kullandırılan nakdi kredilerden usul ve esasları Merkez Bankasınca belirlenen krediler için büyüme oranının 29.3.2024 hesaplama tarihinden 3.1.2025 (dâhil) hesaplama tarihine kadar bir önceki hesaplama tarihine göre yüzde 2’nin üzerinde olması halinde bu oranı aşan kredi tutarı kadar Türk lirası cinsinden zorunlu karşılık bloke olarak tesis edilecek.

(2) Birinci fıkrada yer alan büyüme oranı Merkez Bankasınca belirlenen kredi türleri için daha yüksek uygulanabilir. Kredi büyüme oranları zorunlu karşılığa tabi kuruluşların bilanço büyüklüklerine, zorunlu karşılığa tabi kuruluşların türüne veya grubuna göre Merkez Bankasınca farklılaştırılabilir.

(3) Bu madde kapsamında yer alan büyüme oranları usul ve esasları Merkez Bankasınca belirlenen hesaplama yöntemine göre dört haftada bir cuma günleri itibarıyla hesaplanır.

HSBC, 3 farklı enflasyon senaryosunu değerlendirerek yaptığı analizler çerçevesinde USD/TRY için yılsonu tahminini 33,0'dan 36,0'a yükselttiğini bildirdi.

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) "Bej Kitap" raporu, ABD'de ekonomik faaliyetlerde Ocak başından Şubat sonuna kadarki dönemde bir artış yaşandığını ortaya koydu. Gelecekteki ekonomik büyümeye ilişkin görünüm genel olarak olumlu kalmaya devam etti ve iş dünyası temsilcileri önümüzdeki 6 ila 12 ay içinde daha güçlü talep ve daha az kısıtlayıcı finansal koşullar beklediklerini belirtti.

Minneapolis Fed Başkanı Neel Kashkari, yılın başından bu yana gelen güçlü ekonomik verilerin Fed'in bu yıl en fazla iki kez ya da muhtemelen sadece bir kez faiz indirmesini uygun kılacağının sinyalini verdi.

Çin'in Ocak-Şubat dönemindeki ihracat ve ithalat büyümesi beklentileri aştı. Çin Gümrük İdaresi'nin verilerine göre, yılın ilk 2 ayında ihracat bir önceki yıla göre %7,1 arttı. Ocak-Şubat döneminde ithalat da %1,5 olan tahminlerin üzerinde yüzde %3,5 artış gösterdi.

Fade Gıda 2023 yılı 12 aylık konsolide net dönem karı 128.541.533 TL (Önceki 43.343.518 TL )

Borusan Yatırım 2023 yılı 12 aylık konsolide net dönem karı 2.269.211.251 TL (Önceki 1.229.544.344 TL )

Inveo Yatırım Holding 2023 yılı 12 aylık konsolide olmayan net dönem karı 1.123.212.743 TL (Önceki 2.030.860.467 TL )

ENKA İnşaat 2023 yılı 12 aylık konsolide net dönem karı 16.969.183.000 TL (Önceki 1.961.307.000 TL )

Albaraka Türk 2023 yılı 12 aylık konsolide olmayan net dönem karı 3.969.283.000 TL (Önceki 1.699.161.000 TL )

TSKB GYO 2023 yılı 12 aylık konsolide olmayan net dönem karı 358.341.845 TL (Önceki 982.692.004 TL )

Doğuş GYO 2023 yılı 12 aylık konsolide olmayan net dönem karı 1.846.046.906 TL (Önceki 3.965.478.925 TL )

Kaynak A1 Capital

Hibya Haber Ajansı