USD/TRY: Dün ABD'de açıklanan ve karışık bir görüntü sunan veriler takip edilirken, Euro Bölgesi'nde açıklanan üretici fiyatlarının beklentilerin altında gerçekleşmesi enflasyondaki düşüş trendini destekler nitelikteydi. Fiyatlamalar tarafında, Dolar endeksi (DXY) yatay bir görüntüyle günü tamamladı. Borsalar tarafında ise teknoloji öncülüğünde satıcılı bir görüntü vardı. Yön bulmakta zorlanan Dolar'da bu sabah ise yatay bir seyir izlenirken, haftanın geri kalanın daha hareketli geçmesi muhtemel. Bugün ABD'de açıklanacak ADP verisi ve Powell'ın konuşması cuma günkü kritik tarım dışı istihdam verisi öncesinde paritelerde oynaklığı artırabilir. Yarın da ECB toplantısı var. Yurtiçi tarafta; pazartesi beklentilerin üzerinde gelen enflasyon verisinin ardından piyasa faizlerinde yukarı yönlü hareketlilik izlenirken, bu sabah TCMB'nin ilave sıkılaştırma adımlarına yönelik duyurusu takip edildi. Kredi büyüme sınırlarına ilişkin uygulamanın etkinliğini artırmak amacıyla, menkul kıymet tesisine ek olarak, kredi büyümesine dayalı zorunlu karşılık tesis edilmesine yönelik çalışmaların devam edildiği belirtildi. Ayrıca, parasal aktarım mekanizmasının güçlendirilmesine yönelik ilave adımlar üzerinde yine çalışıldığı duyuruldu. Kararın TL için destekleyici olduğu söylenebilir. Fiyatlamalar tarafında ise Dolar/TL'de hafif artan oynaklıkla yukarı yönlü hareket isteği devam ediyor. Ancak, hareketler belirgin değil. Kurda mevcut fiyatlamalar günün geri kalanında da sürebilir.

EUR/USD: Dün Fed Başkanı Powell, ABD Temsilciler Meclisi konuşmasında enflasyonun sürdürülebilir bir şekilde %2'ye doğru ilerlediğine dair daha fazla veri görene kadar faizleri düşürmenin uygun olmadığını açıkladı. Faiz indirim planına sadık kalınan konuşma sonrası tahviller yükselirken ABD 10 yıllık tahvil faizi 11 baz puan düşüşle %4,10 seviyesinden günü tamamladı. Bugün haftanın kritik verisi ECB'nin faiz kararı takip edilecek. Ayrıca ECB'nin yeni makroekonomik projeksiyonları da yayınlanacak. ECB'nin bugünkü ve nisan ayındaki toplantılarında faizleri sabit tutması beklenirken, haziran ayı toplantısında ilk faiz indiriminin %72 olasılıkla fiyatlandığı gözlenmekte. Karar ardından Başkan Lagarde'ın konuşması izlenecek. ABD tarafında ise Fed Başkanı Powell'in ABD Senatosu Bankacılık Komitesi'ndeki konuşması TSİ 18:00'de başlayacak. Powell'ın söz konusu konuşmasında, Fed'in para politikasına, faiz patikasına ve beklenen faiz indirimlerinin zamanlamasına yönelik verebileceği olası yeni sinyaller yakından takip edilecek. Şu aşamada paritede teknik seviyelere bakıldığında 1,0850 seviyesinin aşılması durumunda 1,0880 direnç olarak takip edilebilir. Diğer taraftan 1,0750 ve 1,0735 seviyeleri sıralı destek konumunda. 

XAU/USD: Geçtiğimiz hafta başlayan yukarı yönlü ivme bu hafta da etkisini sürdürüyor. Dün 2.124-2.152 seviyeleri arasında işlem gören Ons Altın seansı 2.147 seviyesinde tamamladı. Dolar endeksindeki (DXY) düşüş ve ABD tahvil faizlerindeki geri çekilmenin değerli madendeki yukarı yönlü hareketi desteklediği söylenebilir. Öte yandan Fed'in faiz indirimleri konusundaki temkinli yaklaşımı Ons Altın'ı baskılamaya devam etse de yarın açıklanacak ABD verileri beklentilere paralel gelirse yükseliş devam edebilir. Yükselişin devamı halinde 2.200 seviyesi direnç olarak öne çıkarken, olası kar satışları olması halinde 2.100 seviyesi destek konumunda.

Kaynak Ziraat Yatırım

Hibya Haber Ajansı