Çin Komünist Partisi Merkez Komitesi Siyasi Bürosu Üyesi ve Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, 14. Çin Ulusal Halk Meclisi 2. Toplantısı kapsamında bu sabah düzenlenen basın toplantısında ABD tarafının Çin'in gelişimine objektif ve rasyonel bir yaklaşım sergilemesi, söz ve eylemlerinin tutarlı olması, verdiği taahhütleri yerine getirmesi gerektiğini belirtti.

Çin-ABD ikili ilişkilerinin sadece iki ülkenin değil, aynı zamanda insanlığın ve dünyanın geleceğini de şekillendireceğini vurgulayan Wang Yi, Çin'in ABD'ye yönelik politikalarında sürekli istikrarlı ve tutarlı olduğunu, Çin-ABD ilişkilerine tarih, halklar ve dünya karşısında sorumlu bir tutumla yaklaştığını söyledi. Wang, Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping'in karşılıklı saygı, barış içinde bir arada yaşama ve karşılıklı yarara dayalı iş birliği olmak üzere üç ana ilkeyi öne sürdüğünü, bu ilkelerin Çin'in ABD politikasını belirlediğini ve iki ülkenin de bu kurallara sadık kalması gerektiğini ifade etti.

San Francisco Zirvesi'nden bu yana Çin-ABD ilişkilerinde kaydedilen bazı ilerlemelere dikkat çeken Wang Yi, bu ilerlemelerin iki ülkenin ve dünya halklarının çıkarlarına ve beklentilerine uygun olduğunu belirtti. Ancak, ABD'nin Çin'e karşı yanlış algılamalarının devam ettiğini, verilen taahhütleri gerçek anlamda yerine getirmediğini, Çin'e baskı yapmak için yöntemlerini sürekli yenilediğini, tek taraflı yaptırımları artırdığını ve suçlamak için her türlü bahane aradığını dile getirdi.

Wang Yi, ABD'nin karşı karşıya olduğu meydan okumaların kaynağının Çin olmadığını, sadece Çin'e baskı uygulamakta ısrar edilmesi halinde bunun eninde sonunda ABD'ye zarar vereceğini vurguladı. Bu yılın Çin-ABD diplomatik ilişkilerinin kuruluşunun 45. yıldönümü olduğunu hatırlatan Wang,  Çin'in her zaman ABD ile diyalog ve koordinasyon içinde olmaya, toplumun her kesimi arasındaki dostluk bağlarını güçlendirmeye ve böylece yanlış algılamaları ortadan kaldırmaya hazır olduğunu belirtti. Wang, iki büyük devletin bir arada yaşaması için doğru yolu mutlaka bulacaklarına inandığını ifade etti.

Wang Yi ayrıca, "bazı ülkelerin masada, bazılarının ise menüde olduğu" şeklindeki bir tutuma kesinlikle karşı olduklarını söyledi.

Hibya Haber Ajansı