Çin Komünist Partisi Merkez Komitesi Siyasi Bürosu Üyesi ve Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, 14. Çin Ulusal Halk Meclisi 2. Toplantısı kapsamında bu sabah düzenlenen basın toplantısında, Çinli ve yabancı gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Wang Yi, güçlü Avrupa’nın Çin’in uzun vadeli çıkarına uygun olduğu gibi, güçlü Çin’in de Avrupa’nın temel çıkarına uygun olduğunu vurguladı.

2023 yılının Çin-Avrupa kapsamlı stratejik ortaklık ilişkilerinin kurulmasının 20. yıldönümü olduğunu hatırlatan Wang Yi, geçen yılda iki taraf arasında her düzeyde temas ile diyaloğun kapsamlı şekilde başlatıldığını ifade etti. 17 binden fazla Çin-Avrupa yük tren seferinin Avrupa'nın 25 ülkesindeki 219 şehre ulaştığını vurgulayan Wang, bu kadar tren seferlerle karmaşık küresel şartlarda bile güvenli ve kesintisiz bir tedarik zinciri oluşturulduğunu belirtti. Wang aynı zamanda, Çin'in birçok Avrupa ülkesiyle vize muafiyeti uygulamasının, iki taraf arasındaki personelin temaslarını ve ticari faaliyetleri kolaylaştırdığına dikkat çekti.

Wang Yi, Çin ile Avrupa arasında temel bir çıkar çatışması ya da jeostratejik bir çelişki olmadığını, iki tarafın ortak çıkarlarının herhangi bir anlaşmazlıktan çok daha önemli olduğunu vurguladı.

Hibya Haber Ajansı