Dünyanın en büyük mobilite şirketlerinden Stellantis, Dare Forward 2030 hedefleri çerçevesinde büyümesini sürdürüyor. Bu kapsamda şirketin Orta Doğu ve Afrika bölgesinde faaliyet gösteren birimi Stellantis MEA da, küresel zorluklara rağmen 2023 yılını güçlü bir büyüme performansıyla geride bıraktı. Geçtiğimiz yılı bölgede 616 bin 100 adetlik teslimatla tamamlayan Stellantis MEA, 2022’ye göre satışlarını yüzde 43 artırmayı başardı. Net gelirlerini bir önceki yıla göre yüzde 64 yükselten şirket, 10,560 milyar euro’ya ulaştı.

Şirketin geçen yılki düzeltilmiş faaliyet geliri (AOI), 2022’ye kıyasla yüzde 111 artışla 2,503 milyar euro’ya yükseldi. Bölgede pazar payı 3 puan artışla yüzde 14,9’a ulaşan şirket, bölgesel hafif ticari araç pazarında yılı ikinci, 2023’ün son çeyreğini ise ilk sırada tamamladı. Stellantis MEA, bu güçlü verilerin yanı sıra hizmet kalitesinde birinci, ürün kalitesinde ise ikinci sırada yer alarak üstün bir performans ortaya koydu. Stellantis MEA’nın 2023 yılı performansı, bölgedeki müşterilerin ihtiyaçlarına cevap veren ulaşım çözümleri sunmaya odaklanan Dare Forward 2030 stratejisiyle istikrarlı bir uyumu yansıtıyor. Pazar payı yüzde 14,9’a yükselten şirket, Dare Forward 2030’da MEA bölümü için belirlenen yüzde 22’lik lider pazar payı hedefine doğru kayda değer bir adım ve pazar varlığında bir genişlemeye işaret ediyor.

Hedef 2030’a kadar 1 milyonluk satışa ulaşmak

Şirketin 2023’te sergilediği güçlü performansı değerlendiren Stellantis Orta Doğu ve Afrika COO’su Samir Cherfan, “Bölge çok dinamik ve iddialı hedeflerimiz var. 2030 yılına kadar yüzde 35'i elektrikli olmak üzere 1 milyon araç satışıyla 1 numaralı bölgesel pazar oyuncusu olmayı hedefliyoruz. Bölgede yüzde 90’ın üzerinde üretime ulaşmak istiyoruz. Bu da bizi bölgenin açık ara en yerel oyuncusu konumuna getirecek. Çalışanlarımızın ve ortaklarımızın katkılarıyla Dare Forward 2030 stratejik planımıza ulaşma yolunda tüm hızımızla ilerliyoruz” dedi.

Bu başarılar, Stellantis MEA’nın Stellantis “Üçüncü Motor” yaklaşımındaki rolünü; büyümeye ve müşteri memnuniyetine olan bağlılığını yansıtıyor.

Yerel yetenekler yetiştirecek

2023 ivmesini temel alan Stellantis MEA, 2024 yılında hedef büyüttü. Şirket 2030 yılına kadar yüzde 30’un üzerinde pazar payına ulaşarak Stellantis’in Akdeniz bölgesindeki ve Fransa dışındaki konumunu pekiştirecek. Şirket aynı zamanda yine 2030’a kadar yüzde 12’nin üzerinde pazar payıyla Orta Doğu, Güney Afrika ve Sahra Altı Afrika'da yükselişe geçerek önemli pazarlardaki ticari performansını artırıyor. Kaynak sağlama kapsamını geliştirmeye devam etmeyi hedefleyen Stellantis MEA, önemli ilerlemeler kaydettiği mikro ulaşımda büyümeye ve yerel yetenekleri yetiştirip işe almaya devam edecek.

Şirketin bu çalışmalarıyla Stellantis MEA, büyüme eğilimini koruyacak, müşteriler ve paydaşlar için olağanüstü düzeyde katma değer yaratmaya devam edecek. Stellantis MEA’nın 2030 yılı için belirlediği strateji çerçevesinde bölgede yüzde 22’nin üzerinde pazar payı, yüzde 25’in üzerinde düşük emisyonlu araç (LEV) karması, yüzde 12’nin üzerinde düzeltilmiş faaliyet marjı, yaklaşık 55 yeni ürün lansmanı ve yüzde 70’in üzerinde öz kaynak oranına ulaşmayı hedefliyor.

Hibya Haber Ajansı