Şu andaki görünüşe göre, Danimarka'nın şehir manzarasında heykeller söz konusu olduğunda kadın ve erkek arasında eşitsiz bir dağılım var.

Kültür Bakanı Jakob Engel-Schmidt , konu ile ilgili öneriler üretecek bir komisyon kuracağını belirtti. Komite hangi kadınların onurlandırılması gerektiğini belirledikten sonra, yeni heykellerin dikilmesi için 1 ile 50 milyon Danimarka Kronu arasında ortak finansman ayırmaya hazır olduğunu söyledi.

Danimarka Cinsiyet Müzesi Direktörü Pernille Taagaard Kültür Bakanı Jakob Engel-Schmidt'in tarihi kadınları tasvir eden heykellerin sayısı konusunda artık bir şeyler yapmaya hazır olmasından memnuniyet duyduğunu belirterek ''Sanat, kendimizi anlamamız konusunda belirleyici bir güçtür. Kadınların ve kızların örnek alacakları rol modelleri yoksa, kendilerinin de herhangi bir şey olabileceklerine inançları olmaz'' diye konuştu.

Danimarka'da kaç kadın veya erkek heykeli veya büstü olduğuna dair resmi bir kayıt yok. Ancak Jyllands-Posten gazetesinin geçen yıl eylül ayında Danimarka belediyelerini araştırdıktan sonra yaptığı tespitlere göre 321 büst ve heykelden yalnızca 31'inin kadına ait olduğunu ortaya çıktı.

Kraliyet Güzel Sanatlar Akademisi'nin görsel sanatlar okulunda lisans öğrencisi olan Signe Hoi de, ''Kamusal alanda bu kadar az kadın heykelinin olması çok büyük bir sorun, çünkü bu yaşadığımız gerçekliği yansıtıyor olmalı. Genç bir kadın, sanatçı ve aktivist olduğunuzda ya da siyasetçi olmak istediğinizde, sizden önce gelip bunu başaran pek çok insanın olduğunu görebilmek gerçekten çok güzel'' diye konuştu.

Hibya Haber Ajansı