Sierra Leone Devlet Başkanı Julius Maada Bio, Çin tarzı modernizasyonun gelişmekte olan ülkelere bağımsız şekilde gelişmek için bir tercih ve uygulama planı sunduğunu belirtti.

Çin Medya Grubu’na (CMG) kısa süre önce özel bir röportaj veren Bio, Sierra Leone ile Çin arasındaki çok yönlü işbirliğinin ülkesine yeni fırsatlar getirmesini umduğunu kaydetti.

Julius Maada Bio, “Çin’in kısa sürede bu başarıları kaydetmesinin ardındaki en önemli nedenler, etkili bir kalkınma stratejisinin uygulanması ve halkın harekete geçirilmesi. Çin’in büyüme hızının inanılmaz olduğunu düşünüyoruz. Dolayısıyla, Çin’i yakından izleyerek, bu başarıların arkasındaki sırrı öğrenmek istiyoruz.” diye konuştu.

Kuşak ve Yol İnisiyatifi kapsamında iki ülkenin işbirliğiyle hayata geçirilen Lumley-Juba Köprüsü projesine değinen Bio, “Herkesin bildiği gibi, köprü bir bağlantı rolü oynuyor. Bizim gibi yağışlı mevsimde yoğun yağışlar görülen bir ülke için köprülerin bulunmaması kötü bir durum. Bazı yerlerde nehrin bir tarafında okul, diğer tarafında hastane yer alıyor. Bir köprü olmaması durumunda, nehrin iki yakasındaki insanlar normal hayatlarını sürdüremez. Bu nedenle, Çin hükümetine söz konusu projelere verdiği destek nedeniyle teşekkür etmem lazım. Çin, Lumley-Juba Köprüsü dışında, yol ve stadyum gibi altyapı tesislerinin inşasında da bize destek verdi. Bunlar bizim için son derece önemli.” ifadelerini kullandı.

Sierra Leone ile Çin arasındaki diplomatik ilişkilerin kurulmasından bu yana 52 yıl geçtiğini dile getiren Bio, Çin’in ülkesi için her koşulda güvenilir bir ortak olduğuna inandıklarını, ikili ilişkilerin diğer Afrika ülkeleri için de bir örnek oluşturmasını temenni ettiklerini sözlerine ekledi.

 

Hibya Haber Ajansı