Dünya liderleri, geride kalan bir yıl içinde Çin Medya Grubu’na verdiği özel röportajlarda, Çinli liderlerin net kalkınma vizyonlarına ve Çin’in kendine özgü bir ruha sahip olduğunu dile getirdi.

Brezilya Devlet Başkanı Lula da Silva, “Yoksulluk içindeki Çin’in nasıl bir durumda olduğunu biliyorum. Brezilyalıların maaşlarının Çin halkınınkinden daha yüksek, Brezilya ekonomisinin Çin ekonomisinden daha güçlü olduğu zamanlara tanıklık ettim. Ancak daha sonra Çin’de atılım niteliğinde gelişmeler gerçekleşti. Bu, Çin’in siyasi gücünün bir göstergesi.” dedi.

Zambiya Cumhurbaşkanı Hakainde Hichilema, verdiği röportajda “Çin’in seçtiği kalkınma modeli Çin’e yepyeni bir çehre kazandırdı.” ifadelerini kullandı.

Eritre Cumhurbaşkanı Isaias Afwerki, “Hem Çin liderlerinin hem de Çin halkının Çin’in kalkınmasını ilerleten fedakârlık ve azmine şahit olduk. Çin liderleri ve Çin Komünist Partisi, halkın yaşam kalitesini yükseltmeye odaklanıyor. Reform arayışındaki Çin halkı da başarılara imza atarak modernizasyon yolunda ilerliyor.” dedi.

Dünya Ekonomik Forumu (WEF) Kurucusu ve İcra Kurulu Başkanı Klaus Schwab da “Çin, kelimelerle tarif edemediğim bir ruha sahip. Bu ruh, Çin’in ekonomik kalkınma alanında hızla ilerlemesini sağlayan bir çeşit kararlılık, bir çeşit ivme.” diye konuştu.

Küba Başbakanı Manuel Marrero Cruz da “Çin’in kazandığı birçok deneyimden, özellikle de ülkenin somut koşullarına uygun kalkınma modelini bulmasından yararlanmamız gerektiğini düşünüyorum.” ifadelerini kullandı.

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ise CMG’ye yaptığı açıklamada, “Birçok alanda Çin’in deneyimlerinden yararlanabiliriz. Ancak Batılı ülkelerden aynı ilhamı alamıyoruz. Biz ve bölge ülkeleri, Batılı ülkelerin kalkınma deneyimlerinden faydalanmayı denedik, ancak hiçbirimiz başarılı olamadık.” dedi.

Hibya Haber Ajansı