Farklı ülkelerden liderler ve yetkililer, Çin Medya Grubu’na (CMG) verdikleri röportajlarda, Çin’in tüm dünyayı şaşırtan büyük gelişmeler kaydederek kendine özgü bir yol keşfettiğini ifade etti.

Cezayir Devlet Başkanı Abdülmecid Tebbun, Çin’in yoksul bir ülkeden dünyanın ikinci büyük ekonomisi hâline geldiğini, şimdi de yeni bir yolculukta ilerlemeye devam ettiğini söyledi. Tebbun, Çin’in uluslararası arenada yeri doldurulamaz bir rol oynadığını kaydetti.

Eski Avusturya Başbakanı Wolfgang Schüssel, Çin’in gelir seviyesi düşük bir ülkeyken barışcıl kalkınma yolunda ilerleyerek, ABD ve Avrupa gibi büyük güçlerden biri hâline gelişine tanıklık ettiğini söyledi.

Eski Belçika Başbakanı Yves Leterme de Çin’in altyapı inşasının ölçeğinin ve hızının kendisinde derin bir izlenim bıraktığını dile getirdi.

Nauru Dışişleri Bakanı David Adeang da CMG’ye yaptığı açıklamada, Çin'in ulaştığı kalkınma düzeyinin kendisini şaşırttığına dikkat çekerek, Çin tarzı modernizasyonun hızla geliştiğini ve ileri görüşlü bir vizyon olduğunu belirtti.

Birleşmiş Milletler (BM) 78. Genel Kurul Başkanı Dennis Francis ise Çin’in kalkınma alanında elde ettiği başarıların kaynağının ‘‘sihir değil, sıkı çalışma, disiplin ve fedakârlık’’ olduğunu vurguladı.

Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif de CMG’ye yaptığı verdiği demeçte, Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping’in liderliğinde Çin’de büyük reformlar gerçekleştirildiğine dikkat çekerek, dış ortamdaki büyük sınamalar ve sorunlar karşısında Çin’in kendine özgü bir yol keşfettiğini, bunun eşi görülmemiş bir başarı olduğunu dile getirdi.

Hibya Haber Ajansı