Şimşek, Fitch'in not artışının Türkiye'nin uzun vadeli döviz cinsinden borç notunu B'den B+'ya yükseltmesi ve görünümü nötrden pozitife çevirmesi, Türkiye'nin sağlam ekonomi politikalarının gücünü yansıttığını söyledi.

Sağlam politikaları sürdürme ve yapısal reformları hayata geçirme konusundaki taahhüdün devam ettiğini vurgulayan Bakan Şimşek, şunları dile getirdi:

"Fiyat istikrarına ulaşmak, önceliğimizdir. Büyüme dengelenmesi iyi bir şekilde devam ediyor; iç tüketim ılımlı bir seyir izliyor ve net ihracat güçleniyor. Cari açık, beklenenden daha hızlı bir şekilde daralmakta ve bu yıl %3'ün altına düşme yolunda. Türk lirası mevduatının toplam mevduattaki payı, Ağustos'tan bu yana 12 puan arttı. Bu trend, programımıza olan güven arttıkça devam edecek. Mali sağlığı yeniden tesis etmek de önemli bir hedef. Mali teşvikin bu yılın sonlarına doğru azalması bekleniyor ve gelir politikaları daha destekleyici hale gelmelidir. 2023 yılında depremle ilgili harcamalar da dahil olmak üzere mali açığı %3'ün altına düşürme konusunda kararlıyız."

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, fiyat istikrarına ulaşmanın zaman aldığını vurguladı. Şimşek, yerel seçimlerin ardından, Türkiye'nin orta vadeli programı takip etmek için uzun bir dönemi olacağını ifade ederek bunun da  üretkenliği ve rekabeti artıracak reformlar içerdiğinin altını çizdi.

"Son dönemdeki döviz piyasasındaki oynaklık, geçici bir durum olarak değerlendirilmelidir." açıklamasını yapan Bakan Şimşek, "TCMB, enstrümanlarını kullanarak enflasyon beklentilerini ankerleme konusunda kararlıdır. Biz, enflasyonu azaltmaya yardımcı olmak için mali politikayı sıkılaştırmaya devam edeceğiz. Sonuç olarak, Eylül ayında açıkladığımız program beklenen şekilde işliyor." ifadesini kullandı.