Polonya Dışişleri Bakanlığı, Polonya'nın, Avrupa Birliği yanlısı yeni hükümetin zorlu bir dönemde diplomatik misyonları iyileştirme çabaları kapsamında 50 büyükelçisini geri çağırdığını duyurdu.

Bakanlık yaptığı açıklamada, elçi değişikliğinin "gerekli" olduğunu ve Polonya'nın dış politikasının karşı karşıya olduğu "zor görevlerin daha iyi ve profesyonel bir şekilde uygulanmasına" hizmet edeceğini söyledi.

Polonya Başbakanı Donald Tusk,''Komşu Ukrayna'nın Rusya'nın geniş kapsamlı savaşını savuşturduğu bir dönemde sadık elçilerden oluşan bir ekibe sahip olmak hayati önem taşıyor'' diyerek bunun seleflerine karşı bir "misilleme olmadığını" vurguladı.

Diplomatların tümü, üçlü muhalefet ittifakının Polonya seçimlerinde genel çoğunluğu kazanıp Donald Tusk'un başbakanlığıyla iktidara geldiği Aralık ayına kadar sekiz yıl boyunca ülkeyi yöneten önceki sağcı yönetim tarafından atanmıştı.

Hükümet açıklamasında, Dışişleri Bakanı Radek Sikorski tarafından geri çağrılan büyükelçilerden hiçbirinin ismi yer almıyor. Geri çağrılan büyükelçilerin ne zaman değiştirileceği ya da yurt dışı görevlerinin sona erip ermeyeceği belirtilmedi.

Ancak bakanlık prosedürün başladığını söyledi.

Hibya Haber Ajansı