Komünist parti destekli bir örgüt olan Tüm Çin Gazeteciler Birliği'nin Çarşamba akşamı yayınlanan bildirisinde, "meşru röportajların bir gazetecinin hakkı olduğunu" belirterek, yetkililerin "medya gazetecilerini basit ve acımasızca engellememesi gerektiği" vurgulandı.

Alışılmadık derecede açık sözlü yorumlar, iki devlet medyası gazetecisinin kuzeydeki Hebei eyaletindeki bir patlama mahallinde haber yapmasının engellendiği videoların ortaya çıkmasının ardından geldi. İki kişinin ölümüne ve 26 kişinin yaralanmasına yol açan patlama, bir restoranda gaz sızıntısı kaynaklıydı.

 

Bir videoda üniformalı adamlar, CCTV muhabiri Yang Hailing'in patlama mahallindeki devlet yayın kuruluşunun stüdyosunda haber spikerleriyle konuşmasını yaparken onun yayınını kesiyor. Haber spikerlerinden biri, raporun engellenmesi nedeniyle gözle görülür bir şekilde şok olmuş görünüyor.

Bir diğerinde ise, CCTV ve diğer yayıncıların devlet medyası ana şirketi olan China Media Group'un logosunu taşıyan bir rozet taşıyan muhabir Xu Mengzhe'nin etrafını bir grup polis çevreliyor. Videoda Xu "Biz bir düzine insanla çevrili üç muhabiriz, bir düzine kişi bizi birbirinden ayırdı, gelin bir bakalım.'' diyor.

Hibya Haber Ajansı