Bakan Uraloğlu’nun konuşmasından bazı satır başları şöyle:

“TÜRASAŞ’ı Orta Doğu’nun en büyük raylı sistem araç üreticilerinden birisine dönüştürdük. Bugüne kadar geldiğimiz süreçte uluslararası standartlarda yeni nesil lokomotifler, dizel ve elektrikli tren setleri, yolcu vagonları, yük vagonları, cel konvertörü, cel motoru, dizel motor, tren kontrol yönetim sistemi gibi ana, kritik ve alt ürünleri kendimiz üretiyoruz.

2023 yılı da ilk Milli Elektrikli Tren Setlerimizi hizmete aldığımız, yüzde 70 yerlilik oranıyla üretilen yerli ve milli sürücüsüz metro aracımızı raylara indirdiğimiz, ilk yerli ve milli metro sinyalizasyon sistemlerini kullanmaya başladığımız sene olarak tarihe geçti.

Saatte 160 kilometre hıza sahip Yeni Sakarya ismini verdiğimiz ilk yerli ve milli elektrikli tren seti projemizde iki prototip seti tamamlayarak hizmete sunduk ve seri üretimine de başladık. 2030 yılına kadar bu tren setlerini 56’ya tamamlamayı da planlıyoruz.

Saatte 225 kilometre hıza sahip Milli Elektrikli Hızlı Tren Seti projesinde de tasarım çalışmalarında son aşamaya geldik. Bu yıl prototip üretiminin tamamlanmasını planlıyoruz.

Milli Banliyö Tren Seti prototip araç üretimi çalışmalarımız da devam ediyor. TÜRASAŞ Eskişehir Bölge Müdürlüğümüz, lokomotif, boji, elektrik makineleri, motor, vagon, talaşlı imalatlar ve kimyasal işlemler fabrikalarından oluşan 7 fabrika ile bütünleşmiş dev bir üretim merkezimizdir. Bugüne kadar toplam 912 adet çeşitli tipte lokomotif, 11 bin 974 çeşitli tipte vagon üretimi gerçekleştirilmiştir.”

Hibya Haber Ajansı