Bakan Fidan’ın konuşmasından bazı satır başları şöyle:

“Tiflis’teki son toplantımızdan bu yana dört yıldan fazla zaman geçti. Bu süre zarfında gerek uluslararası alanda gerek bölgemizde büyük krizlere tanıklık ettik.

Ukrayna’daki savaş bölgemizde ve ötesinde her geçen gün daha da ağırlaşan bir insani ve maddi yüke mal olmayı sürdürüyor. Gazze’de devam eden katliam uluslararası sistemin içerisinde bulunduğu acziyeti göstermeye devam ediyor.

Son toplantımızdan bu yana önümüzde yepyeni bir perspektif duruyor. Bugünkü toplantımızda bölgemizdeki bu yeni durumu ve iş birliğimizi geliştirmenin yollarını aradık. Güney Kafkasya’yı bir barış, istikrar ve ortak refah alanına dönüştürmek için gerçek bir fırsat var.

Azerbaycan ve Gürcistan ile enerji ve bağlantısallık alanlarındaki başarılı işbirliğimizi derinleştirmek konusunda mutabakata vardık. Çalışmalarımızı ilerletmek için neler yapabileceğimizi konuştuk.

Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Hattı’nın bir an evvel tam kapasiteyle yeniden faaliyete geçmesi gerektiğini vurguladık. Karadeniz’in güvenlik, ekonomi, enerji ve ulaştırma gibi alanlar başta olmak üzere tüm bölge için taşıdığı stratejik öneme değindik.

Üç ülke olarak çok taraflı ekonomik platformlarda da işbirliği ruhuyla hareket ediyoruz.

Güney Kafkasya’da kalıcı barış ve istikrarın sağlanması sadece bölge için değil, küresel güvenlik ve bağlantısallık açısında da fevkalade önemlidir.”

Hibya Haber Ajansı