İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları’nın düzenlediği atölye, Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde gerçekleştirildi.

NSK, Theater Sisters Scipion Nasice, Cosmistic Cabinet Noordung ve Zavod Delak'ın kurucularından olan tiyatro yönetmeni Dragan Zivadinov’un çalışmaları üzerine, özellikle Dunja Zupancic ile birlikte ürettiği son stilistik oluşum olan yerçekimi sonrası sanata (Post-Gravity Art) odaklanan iki bölümlük bir atölye düzenlendi.

Atölyenin ilk bölümü, yerçekimi sonrası sanatı ve Zivadinov'un tiyatrosunu besleyen tarihsel koşullara odaklandı. Meyerhold ve biyomekatroniğinden, uzayda insan yapımı bir istasyon için ilk taslağı çizen Slovenyalı Herman Potocnik Noordung'a yine bir Slovenyalı olan ve dünyadaki ilk soyut bilgisayar sanatı sanatçılarından biri olan Edvard Zajec'e kadar olan süreç işlendi.

Zivadinov'un atölyesinin ikinci bölümü onun teatral ve sanatsal metodolojilerine odaklandı. Aynı zamanda ünlü bir koreograf olan Zivadinov, bu bölümde dans ve tiyatronun sahne sanatlarında nasıl iç içe geçtiğini ve 21. yüzyılda bir bütün olarak tiyatroda “ritüelin” ve “kutsal” olanla sorularını irdeledi.

Hibya Haber Ajansı