TÜKODER’den yapılan açıklamada tüketicilerin sağlıklı, güvenilir ekonomik gıdaya ulaşım sorunu yaşadığı belirtilerek, “Bu kriz her geçen gün büyümektedir. Merdiven altı gıda üretimleri, taklit ve tağşiş ürün satışları çoğalmış olup tüketicinin sağlığı ciddi tehlike altında kalmaktadır. Tarım ve Orman Bakanlığı gerekli denetimleri yapmamakta/yapamamakta yaptıklarının sonuçlarını da kamuoyu ile paylaşmamaktadır.” denildi.

Açıklamada barınma hakkının yok olduğu, sağlıklı ve güvenilir konutlara ulaşılamadığı savunularak, şunlar kaydedildi:

“Bilinmelidir ki; biz tüketici örgütleri olarak bir yandan bu mücadelemizi sürdürürken, diğer yandan da dijital çağda sınır ötesi uygulamalardan kaynaklı yaşanan/yaşanacak olan tüketici sorunları ile de gerek ulusal gerekse uluslararası mücadelemizi sürdüreceğiz. Çözüm önerilerimizin yasal düzenlemelere girmesi için örgütlülüğümüzü ve lobi çalışmalarımızı arttırmaya devam edeceğiz.”

Elektrik, doğalgaz gibi bazı hizmetlerin kamusal hizmet olarak verilmesinin sağlanması gerektiği vurgulanan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Yıllardır ülkeye hizmet vermiş emeklilerin, asgari ücretlilerin, kısacası yoksulluk ile mücadele eden vatandaşlarımızın alım gücünü arttıracak yaşam kalitesini yükseltecek ücret/maaş güncellemelerini acilen yapın.  Tüketicinin can ve mal güvenliği ile güvenli konutlarda barınmasını sağlayın. Ayıplı bina üretenlerden tüketicinin maddi kaybının karşılanmasını sağlayın. Yaşanan konut krizinin kaldırılması için yabancılara konut satışını durdurun.”

Hibya Haber Ajansı