Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi dün Wellington’da Yeni Zelanda Ticaret Bakanı Todd McClay ile bir araya geldi.

Wang Yi Çin-Yeni Zelanda diplomatik ilişkilerinin kurulmasından bu yana iki tarafın daima karşılıklı saygı ve kapsayıcılık ilkesine bağlı kalarak, iş birliğine odaklanıp sürekli yeni iş birliği rekorlarına imza attığını hatırlatarak, bu durumun ikili ilişkilerin Çin ile diğer gelişmiş ülkeler arasındaki ilişkilerde lider konumda olmasını sağladığına işaret etti.

Wang Yi, “Yeni Zelanda ile revize edilmiş Çin-Yeni Zelanda Serbest Ticaret Anlaşması’nı yerine getirerek, hizmet ticaretinin negatif listesine ilişkin görüşmeleri bir an önce başlatmaya, ikili iş birliğini yeni düzeye taşımaya hazırız. Çin’in dışa açılan kapısı daha da açılacak ve Yeni Zelanda’ya açılan kapısı daima açık kalacak. İki taraf serbest ticareti ortaklaşa korumalı, ‘riskten arındırma’ kisvesi altında icra edilen tek taraflı ve korumacı eylemlere karşı çıkmalı, açık dünya ekonomisini birlikte inşa etmeli ve iki ülkenin işletmelerine elverişli iş ortamı yaratmalı.” ifadelerini kullandı.

McClay ikili ilişkilerin kurulmasından bu yana ikili iş birliğinde zengin sonuçların alındığını ve bu sonuçların iki ülke halklarına büyük yarar getirdiğini anımsattı.

McClay “Ekonomi ve ticaret gibi alanlardaki iş birliğini daha da genişletmek, iki ülke halkları arasındaki temasları kolaylaştırmak için Çin’le birlikte çaba harcamaya hazırız. Ticaret duvarları ve artan belirsizliklerin karşında revize edilmiş Çin-Yeni Zelanda Serbest Ticaret Anlaşması son derece önemli bir örnek teşkil ediyor. İki taraf el ele vererek serbest ticaret normlarını korumalı, korumacılığın ve tek taraflılığın her türüne karşı çıkmalı.” dedi.

Hibya Haber Ajansı