Çin’in Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Zhang Jun, Çin’in hiçbir nükleer silahlanma yarışına katılmayacağını belirterek, uluslararası topluma nükleer silahsızlanma ve nükleer silahların yayılmasının önlenmesi sürecini birlikte hızlandırma çağrısında bulundu.

BM Güvenlik Konseyi’nde dün nükleer silahsızlanma ve nükleer silahların yayılmasının önlenmesine ilişkin bir oturum düzenlendi.

Zhang Jun oturumda yaptığı açıklamada, nükleer silahların kapsamlı bir şekilde yasaklanması ve tamamen imha edilmesi ve sonunda nükleer silahlardan arındırılmış bir dünyanın oluşturulmasının uluslararası toplumun ortak arzusu olduğuna işaret etti.

Zhang Günümüz dünyasında uluslararası güvenlik ortamının karmaşık olduğuna, nükleer silahlanma yarışı ile nükleer çatışma risklerinin artmaya devam ederken, nükleer silahların yayılması meselesinin öne çıktığına ve nükleer silahsızlanma sürecinin katetmesi gereken daha uzun bir yolun bulunduğuna dikkat çekti.

Zhang ortak güvenlik konseptine bağlı kalınarak, istikrarlı stratejik güvenlik ortamının yaratılması; rasyonel ve pragmatik tutuma bağlı kalınarak, uluslararası silahsızlanma sürecinin aşamalı bir şekilde ilerletilmesi; siyasi çözüm ilkesine bağlı kalınarak, uluslararası nükleer silahların yayılmasının önlenmesi sisteminin savunulması; ortak kalkınma gayesine bağlı kalkınarak, nükleer enerjinin barışçıl amaçlı kullanımının sağlanması gerektiğini ifade etti. Zhang, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Çin, her zaman nükleer silahların kapsamlı bir şekilde yasaklanması ve tamamen imha edilmesini savunuyor. Çin, 60 yıl önce, hiçbir zamanda ve hiçbir durumda nükleer silahları ilk kullanan taraf olmayacağını ciddi bir şekilde açıklamıştı. Uluslararası durum nasıl değişirse değişsin Çin, verdiği bu söze daima sadık kalacaktır. Çin, savunma niteliğindeki nükleer stratejiyi kararlı bir şekilde izleyecek, hiçbir nükleer silahlanma yarışına katılmayacak, kendi nükleer gücünü ulusal güvenliğin gerektirdiği asgari seviyede korumaya devam edecek ve uluslararası nükleer silahsızlanma ile nükleer silahların yayılmasının önlenmesi sürecini hızlandırmayı sürdürecek.”

Hibya Haber Ajansı