Çin-AB Finansal İşbirliğinde Çalışma Grubu’nun ilk toplantısı 18-19 Mart günlerinde Beijing’de düzenlendi. 

10. Çin-AB Üst Düzey Ekonomik ve Ticari Diyalogu’nda varılan fikir birliği doğrutusunda oluşturulan bir işbirliği mekanizması niteliğindeki çalışma grubu, Çin ve AB’nin finans alanındaki temasları ve iş birliğini derinleştirmelerini hedefliyor.  

Çin'in merkez bankası olan Çin Halk Bankası Başkanı Pan Gongsheng ve AB’nin Çin Büyükelçisi Jorge Toledo, toplantıya katılıp konuşma yaptılar. Toplantıya Çin Ulusal Fiansal Denetim ve Yönetim İdaresi, Çin Menkul Kıymetler Düzenleme Komisyonu, Çin Ulusal Döviz İdaresi’nin yanı sıra, Avrupa Merkez Bankası ve Avrupa Bankacılık Otoritesi (EBA) dahil olmak üzere iki taraftan ilgili birimler de katıldı. 

Her iki taraftan finansal yönetim birimleri, Çin ve AB’nın makroekonomik durumu ve finasal istikrarı hakkında bilgi vererek finans kuruluşlarının denetimi ve yönetimi, bankalar, sigorta ve finansal kiralama kurumları için pazara erişim ve kara para aklamanın önlenmesinde iş birliği gibi konuları ele aldı. 

İki taraf, sermaye piyasası inşası, sürdürülebilir finans ve sınır ötesi veri transferi ile sınır ötesi ödemeler gibi konularda da iletişimde bulundu. 

İki taraf, çalışma toplantısının iletişim için önemli bir kanal ve somut sorunların çözümü için kritik bir platform olmanın yanı sıra, küresel ekonomik ve finansal sorunlara katkı sağlayabilecek bir forum haline gelebileceğine inandıklarını belirtti. 

Hibya Haber Ajansı