Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Lin Jian, Çin vatandaşlarının meşru ve rasyonel haklarını korumak için gerekli tedbirleri almaya devam edeceklerini söyledi.

Sözcü Lin’e bugün düzenlenen basın toplantısında “The Washington Post” gazetesinde yayınlanan ABD’ye girdiklerinde sebepsiz bir şekilde taciz edilerek sorgulanan ve sınır dışı edilen 6 Çinli öğrenci ve 2 ziyaretçi akademisyenle yapılmış özel röportajın ABD’de yankı uyandırmasıyla ilgili değerlendirmesi soruldu.

Sözcü Lin, ABD’nin sebepsiz şekilde Çin vatandaşlarını ve özellikle Çinli öğrencileri ve akademisyenleri taciz ederek sorguladığı ve sınır dışı ettiği için defalarca ciddi girişimde bulunduklarını yineledi. ABD’nin Çinli öğrencilere karşı ayrımcı, siyasi amaçlı ve alternatifli politika uygulamasının, bu kişilerin adil ve meşru haklarını ciddi bir şekilde ihlal ettiğine işaret eden sözcü, bunun da iki ülke arasındaki normal personel alışverişini engellediğini dile getirdi. Sözcü, ABD’nin girişiminin, ikili beşeri ve kültürel temaslara kolaylık sağlama ve destek verme yönündeki açıklamasına tam ters olduğunu vurguladı.

Sözcü, ABD’yi iki ülkenin farklı çevrelerinin seslerine kulak verip ikili ilişkilerin dayandığı kamuoyunu zehirlemeyi durdurmaya, söz konusu yanlış girişimi düzelterek ve ilgili davaları köklü şekilde incelemeye çağırdı. Sözcü, Çin vatandaşlarının meşru ve rasyonel haklarını korumak için tedbirler almaya devam edeceklerini sözlerine ekledi.

Hibya Haber Ajansı