Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Lin Jian, bazı ülkeler ve kuruluşların Hong Kong’da yeni onaylanan Ulusal Güvenliği Koruma Yasası’nı karalamasına kararlılıkla karşı çıktıklarını söyledi.

Sözcü bugün düzenlenen basın toplantısında ABD, İngiltere, Japonya ve AB’nin Hong Kong’da dün onaylanan Ulusal Güvenliği Koruma Yasası hakkındaki sorumsuz ifadelere değindi.

Sözcü Lin, Hong Kong Özel İdari Bölgesi (HKSAR) Yasama Konseyi’nde Ulusal Güvenliği Koruma Yasası Tasarısı’nın oy birliğiyle onaylanmasıyla bölgenin devlet güvenliğini koruma konusundaki yükümlülüğünü yerine getirerek Hong Kong’un gelişmesinin güvenlik temelinin pekiştirileceğini belirtti. Sözcü, bunun yeni çağda Bir Ülke İki Sistem davası sürecinde hayati önem taşıdığına dikkat çekti.

Sözcü, güvenliğin gelişmenin ön koşulu ve hukuki yönetimin refahın temeli olduğunu hatırlattı. Sözcü, Ulusal Güvenliği Koruma Yasası’nın ulusal güvenlik ile hak, özgürlük ve ekonomik büyümenin korunması arasındaki dengenin sağlanmasına yardımcı olacağını kaydetti. Yasanın düzenlenmesinde başka ülkelerin benzeri yasama deneyimlerinin incelendiğine işaret eden sözcü, yasanın uygulanmasıyla Hong Kong’un gelişim ile güvenlik arasındaki ilişkiyi daha iyi bir şekilde koordine edeceğini dile getirdi. Sözcü, böylece Hong Kong’un özel konum ve avantajlarından faydalanılarak bölge ile ülkenin ana kesimi arasındaki açık ve sıkı temas ve iş birliğinin derinleştirileceğini belirtti.

Sözcü merkezi hükümetin ulusal egemenliği, güvenliği ve gelişimine ilişkin hakları korumak, Bir Ülke İki Sistem kuralını sürdürmek ve dış güçlerin Hong Kong işlerine müdahale etmelerine karşı çıkmak konularındaki kararlılığının değişmeyeceğini vurguladı. Sözcü Lin, söz konusu yasayı karalama girişiminin başarısızlığa uğrayacağını söyledi.

Hibya Haber Ajansı