TCMB’nin Mart ayı PPK toplantısı saat 14.00’te sonuçlanacak. TCMB’nin yıl sonu tahmini %36 seviyesinde bulunurken yılın ilk iki ayında gerçekleşen enflasyon ise şimdiden %11’i aşmış durumda. Bu durum Merkez Bankası’nın yıl sonu hedefine ne ölçüde ulaşabileceğine dair soru işaretleri yaratırken piyasa beklentisinin %45 civarında seyrettiğini görüyoruz. TL’deki zayıflığın da enflasyona negatif etkileri düşünüldüğünde ek sıkılaştırmaya ihtiyaç duyulabileceğine yönelik görüşler sıklıkla dile getiriliyor. Her ne kadar bugünkü toplantıya dair ağırlıklı görüş faizlerin sabit tutulacağı yönünde olsa da TCMB’nin daha fazla sıkılaştırma söylemlerine nasıl karşılık vereceğini takip edeceğiz. Faizlerin sabit tutulduğu bir senaryoda toplantı sonrasında yayımlanacak metindeki olası vurgu değişiklikleri izlenecek patika konusunda piyasalara yön gösterecektir.

TL: Yılın başından bu yana bakıldığında dolar karşısında %10’a yakın değer kaybeden TL açısından günün en önemli konu başlığını kuşkusuz PPK toplantısı oluşturuyor. Faizlerde herhangi bir değişiklik yapılmayacak olsa bile TCMB’nin toplantı sonrasında yayımlayacağı metinde vereceği mesajlar TL’nin performansı açısından belirleyici olabilir. Toplantı öncesinde Türkiye’nin 5 yıl vadeli CDS priminin 340 baz puanı aşarak 1 Aralık 2023’ten bu yana en yüksek seviyeye yükseldiğini gördük. TCMB bugün aynı zamanda her Perşembe olduğu gibi yurt dışı yerleşiklerin menkul kıymet istatistiklerini, yurt içi yerleşiklerin döviz tevdiat hesaplarındaki değişimi ve Merkez Bankası’nın brüt rezerv verilerini yayımlayacak. Makroekonomik veri tarafında ise dün tüketici güven endeksi açıklandı. Endeks Mart'ta bir önceki aya göre sınırlı bir artışla 79,4'e yükseldi. Verinin 100'den küçük olması tüketici güvenindeki kötümser durumu yansıtıyor.

Borsa İstanbul: Önceki gün bankacılık endeksinin kuvvetli desteğini arkasına alarak teknik açıdan önemli bir nokta olan 8900 puanın üzerine yükselmeyi başaran BIST-100 endeksi dün ivme kaybetse de yukarı yönlü eğilimini devam ettirmeyi başardı. Bugün PPK toplantısının olduğunu düşünürsek günün ilk yarısında temkinli bir iyimserlik görmemiz sürpriz olmayacaktır. Faiz oranlarının sabit tutulduğu ve yıl içinde 3 faiz indirimi öngörmeye devam eden Fed toplantısı sonrasında yurt dışı piyasalarda oluşan iyimserlik ise destekleyici bir faktör olarak çalışabilir. Ancak özellikle PPK kararlarının açıklanacağı saat 14.00’ten sonra son günlerin hareketli sektörü olan bankacılık başta olmak üzere piyasaların genelinde volatilitenin yüksek seyretmesini beklenebilir. Teknik açıdan bakıldığında özellikle 9000 puanın üzerindeki seviyelerin iyimserliği destekleyeceğini tahmin ediyoruz.

Kaynak ÜnlüCo

Hibya Haber Ajansı