BİST100 endeksi geçtiğimiz işlem gününe Fed'in güvercin tonda yaptığı açıklamaların etkileri ile alıcılı başlarken, TCMB tarafından gelen sürpriz sayılabilecek faiz artırımı ile günü 185 puan artışla 9.141 seviyesinden tamamladı. Bankacılık sektörü önderliğinde 9.100 seviyesini kıran endekste bu seviye üstünde kalındıkça kısa vadeli 9.600 seviyesi hedef haline gelebilir.

TCMB, enflasyondaki yukarı yönlü seyrin de etkisi ile politika faizini 500 baz puan artırdı. Yurt içi beklentiler faizin %45’te sabit kalması yönündeyken yabancı kurumlar faiz artırımı bekliyordu. Böylelikle politika faizi %50’ye çıkmış oldu. Karar metnin de değişiklikler yapıldı. . Faiz artışıyla birlikte TCMB operasyonel çerçevede değişikliğe giderek gecelik borçlanmada 1 haftalık repo faizi üzerinde 3 puanlık marj belirledi. Açıklanan faiz kararı sonrasında kur geri çekildi.

Fed, faizi sabit tuttu. Powell tarafından verilen mesajlar piyasalardaki risk iştahını artırdı. 3 faiz indirimi beklentisini korudu. Noktasal grafiklerde 2024’te önceki tahminlere paralel olarak 75 baz puan faiz indirimi öngörüldü.

İngiltere Merkez Bankası, politika faizini %5,25’te sabit tuttu. Toplantıda üyelerin 8'inin politika faizinin sabit tutulması ve birinin de 25 baz puan indirimle %5'e çekilmesi yönünde oy kullandığı belirtildi. Ülkede yıllık enflasyonun şubatta %3,4 ile beklentilerin altına gerilediği anımsatılan açıklamada, hizmet sektörü enflasyonunun da düşmesine rağmen %6,1 ile hala yüksek seviyede olduğu ifade edildi. Açıklamada, kısa vadeli birçok enflasyon beklentisinin hafiflemeye devam ettiği kaydedilirken, enflasyonun bu yılın ikinci yarısında hedeflenen seviye olan %2'nin hafif altına ineceğinin öngörüldüğü bildirildi.

 

Kaynak: İnfo Yatırım

Hibya Haber Ajansı