CHP Tekirdağ Milletvekili Öztrak, açıklanan yıllık işsizlik verilerine göre ülkede geçtiğimiz yıl resmi işsiz sayısının 318 bin kişi azaldığını belirterek, “Buna karşın gerçek işsiz sayısı 791 bin kişi artmış, 9 milyona dayanmış. Resmi işsizlik oranı 1 puan azalarak yüzde 9,4’e düşerken, gerçek işsizlik oranı 1,5 puan artarak yüzde 22,8’e çıkmış. Gerçek işsizlik oranı, resmi işsizlik oranının 2,5 katı. Bu bir rekor.” dedi.

2023 yılında çalışanların sayısının 880 bin kişi arttığına dikkati çeken Öztrak, “Ancak bu sayının içinde daha fazla çalışmak istediği halde haftada 40 saatten az çalışabilenleri ifade eden ‘zamana bağlı eksik istihdam edilen’ 652 bin kişi de var. Yani geçen yıl ortaya çıkan yeni iş imkanlarının yüzde 74’ü haftada 40 saatten az çalışılan işler. Tam zamanlı ve güvenceli işlerin oranı ise azalmış.” diye konuştu.

Öztrak, bir ekonomini yönetiminin başarısının “Çalışmak isteyenlere ne kadar insan onuruna yakışır ve kaliteli işler bulabildiğiyle” ölçüldüğünü ifade ederek, açıklamasına şöyle devam etti:

“Çalışabilenlerin önemi bir kısmının yarı zamanlı işlerde, güvencesiz çalıştığı, gerçek işsiz sayısının 9 milyona dayandığı, tarım ve sanayide, yani üretimde çalışanların oranının giderek düştüğü, ülkemizin en önemli karşılaştırmalı üstünlüğü olan gençlerin evde oturduğu bir ekonomide kim, hangi başarıdan bahsedebilir? Güven vermeyen saray, ekonomiyi yönetemiyor, ekonomi savruluyor. Sorunun sebebi olanlar, çözümün adresi olamıyor.”

Hibya Haber Ajansı