Liu Heping'e göre, Filipinler, son günlerde Güney Çin Denizi konusunda daha fazla siyasi gösteri yapıyor. Güney Çin Denizi'nde Çin'e ait adaların egemenliğini işgal etmek amacıyla Filipinler, bazen dünya karşısında kendisini “zayıf” bir pozisyonda göstermeye, bazen de provokatif eylemlerde bulunmaya çalıştı.

 Liu Heping, Filipinler'in son günlerde Güney Çin Denizi'nde yoğun olarak gerçekleştirdiği provokatif eylemlerinin amacını şöyle yorumladı:

"Geçtiğimiz hafta sonu Filipinler, bu yönde yeni bir siyasi gösteri yaptı. Çin Sahil Güvenliği'nin yasalar doğrultusunda, gerçekleştirdiği rota kontrolü, izleme ve uzaklaştırma tedbirleri karşısında, Filipinler gemilerindeki mürettebat hızla “beyaz bayrak” çekti. “Beyaz bayrak” olayı, 23 Mart'ta Çin'in Ren'ai Resifi’nın yakınlarında gerçekleşti.

Filipinler'in son günlerde Güney Çin Denizi'nde yoğun olarak gerçekleştirdiği provokatif eylemlerin amacı nedir? Analistler, bunun üç amaca hizmet ettiğini savunuyor.

Birincisi olarak, Filipinler, küresel kamuoyunda gündem yaratıp, kendisini “zayıf” bir pozisyonda göstererek Çin'in uluslararası imajını karalamaya ve Filipinler'in Güney Çin Denizi'ndeki yasa dışı egemenlik taleplerini güçlendirmeye çalışıyor.

İkincisi olarak, Filipinler, Güney Çin Denizi’de gerginliği artırarak ABD'nin bölgesel işlere müdahalesi için bir bahane arıyor.

Son olarak, ABD, Japonya ve Filipinler, nisan ayında Washington'da bir zirve düzenleyecek. Güney Çin Denizi konusunun, zirvenin ana gündemi olacağı öngörülüyor."

Filipinler'in toprak kapsamının bir dizi küresel anlaşma tarafından belirlendiğini ifade eden  CMG Yorumcusu Liu Heping, "Bu kapsama, Nansha adalarından herhangi bir adacık hiçbir zaman dahil edilmed. Filipinler'in gemilerini Güney Çin Denizi'ne zorla sokması, Çin'in egemenlik, toprak bütünlüğü ve deniz haklarını ciddi şekilde ihlal etti. ABD'nin Filipinler'deki Büyükelçisi MaryKay Carlson, kısa süre önce Filipinler basınına verdiği demeçte, ABD-Filipinler ortak savunma anlaşmasının, bölgedeki çatışmaları sınırlaması konusunda “büyük bir değer” taşıdığını belirtmişti." değerlendirmesini yaptı.

Liu Heping, "Uluslararası toplum, doğal olarak ABD ve Filipinler'e şu soruyu yöneltebiliyor; ABD'nin desteği ve provokasyonu altında Filipinler'in sürekli olarak Güney Çin Denizi'nde sorun çıkararak bölgesel barış ve istikrara zarar vermesi, bölge düzenine bir katkı mıdır yoksa bir sabotaj mıdır? ABD-Filipinler müttefikliğinin bölgeye istikrar yerine kaos getirdiğine dair birçok gerçek, bu soruya iyi bir yanıt vermektedir." dedi.

 

Hibya Haber Ajansı