Çin’in Xinjiang Uygur Özerk Bölgesi’nin güneyinde yer alan ve toplam uzunluğu 2 bin 108 kilometreyi bulan yeni bir doğal gaz boru hattının inşaatına dün Aksu ilinin Kuçar ilçesinde başlandı.

2025 yılına kadar üç aşamada tamamlanması öngörülen projenin ilk aşaması kapsamında 616 kilometre uzunluğunda boru hattı döşenmesi bekleniyor.

Projenin tamamlanmasından sonra Kaşgar ve Aksu dahil 9 il, doğal gaz boru hatlarıyla birbirine bağlanacak. Yeni hat, maksimum günlük gaz tedarik kapasitesini mevcut 27 milyon metreküpten 58 milyon metreküpe çıkaracak.

2013 yılında 6 milyar 400 milyon yuanlık yatırımla Xinjiang’ın güney kesiminde toplam uzunluğu 2 bin 424 kilometreyi bulan ve yıllık 2 milyar metreküp doğal gaz tedarik kapasitesine sahip bir boru hattı ağı oluşturuldu.

Tarım petrol sahasının doğal gaz tedarik boru hattı ağının sürekli genişlemesiyle, Xinjiang’ın güney kesiminde yer alan beş ildeki büyük kent ve kasabaları kapsayan 4 bin 700 kilometreden fazla uzunlukta doğal gaz boru hattı inşa edilirken, yıllık doğal gaz tedarik kapasitesi de 6 milyar metreküpe çıkarıldı.

Hibya Haber Ajansı