Araştırmaya göre, daha fazla arazi işgal eden çiftliklere daha fazla ödeme yapan CAP programı, 'gıda dönüşümü için ters sonuçlar' doğuruyor.

Nature Food'da yer alan bir araştırmaya göre, AB'nin ortak tarım politikası (CAP) aracılığıyla çiftçilere verilen kamu kaynaklarının yüzde 80'inden fazlası, topluma verdikleri zarara rağmen 2013 yılından bu yana hayvansal ürünlere gitti. Hayvan yeminin de hesaba katılması, en büyük çevresel ayak izine sahip et olan sığır etinin bir kilogramına yapılan sübvansiyonları iki katına çıkararak 0,71 eurodan 1,42 euroya yükseltti.

Avrupa'yı 2050 yılına kadar iklim açısından nötr ilk kıta haline getirmeyi planlayan AB, tüm bütçesinin yaklaşık üçte birini CAP sübvansiyonlarına harcıyor. Leiden Üniversitesi'nde çevre değişikliği araştırmacısı ve çalışmanın eş yazarı Paul Behrens, "Bunun büyük çoğunluğu bizi uçurumun kenarına sürükleyen ürünlere gidiyor" dedi.

Araştırmacılar, daha fazla arazi işgal eden çiftliklere daha fazla ödeme yapan sübvansiyon planının "gıda geçişi için ters sonuçlar" doğurduğunu, çiftlik hayvanlarının bitkilerden daha fazla yer kapladığını ve insanlara gidebilecek mahsullerin verimsiz bir şekilde hayvancılığa harcandığını belirledi.

Aynı miktarda protein üretmek için sığır eti, kabuklu yemişlerden 20 kat, tahıllardan ise 35 kat daha fazla arazi gerektiriyor.

 


 

Hibya Haber Ajansı