Bu yılın başlarında Almanya Çevre Bakanlığı, kaçak avcılık endişeleri nedeniyle avlanan vahşi hayvanların çeşitli "anı uzuvlarının" ithalatına daha sıkı sınırlamalar getirilmesi olasılığını gündeme getirmişti.

Ancak Alman Bild gazetesine konuşan Mokgweetsi Masisi, avcılık anı uzuvlarının ithalatına getirilen yasağın Botsvanalıları yalnızca yoksullaştıracağını söyledi.

Afrikalı lider, koruma çabalarının fil sayısında patlamaya yol açtığını ve avlanmanın filleri kontrol altında tutmanın önemli bir yolu olduğunu savundu. Botsvana 2014 yılında tropi avcılığını yasaklamış ancak yerel toplulukların baskısı nedeniyle 2019 yılında kısıtlamaları kaldırmıştı. Botswana artık yıllık av kotaları yayınlıyor.

Masisi Alman gazetesine, fil sürülerinin mülklere zarar verdiğini, mahsulleri yediğini ve bölge sakinlerini ayaklar altına aldığını söyleyerek “Berlin'de oturup Botswana'daki meselelerimiz hakkında fikir sahibi olmak çok kolay. Bu hayvanları dünya için korumanın bedelini ödüyoruz. Almanlar 'sizin bize anlatmaya çalıştığınız şekilde' hayvanlarla birlikte yaşamalı.” dedi.

Ülkesinde fil nüfusunun yaklaşık 130.000'e çıktığı belirten Masisi, "Bu bir şaka değil" dedi.

Dünyanın en büyük fil popülasyonuna ev sahipliği yapan Botsvana, Masisi'nin "nüfus fazlalığı" olarak tanımladığı durumla mücadele etmek amacıyla Angola'ya 8.000 fil ve Mozambik'e de 500 fil teklif etti. Mart ayında yetkililer ayrıca Londra'yı 10 bin fil göndermekle tehdit etmişti.

"Almanya'ya böyle bir hediye vermek istiyoruz" diyen Masisi, "hayır"ı cevap olarak kabul etmeyeceğini de sözlerine ekledi.

 

 

 

 

Hibya Haber Ajansı