Norveç Televizyonu NRK'nın Norstat'a yaptırdığı ankete göre yarın AB referandumu yapılsa ankete katılanların yüzde 52'si Norveç'in AB üyeliğine hayır oyu verecek.

Eski Norveç Başbakanı, Högre Lideri Erna Solberg, geçen hafta sonu ulusal toplantıda yaptığı konuşmanın bir kısmını Norveç'in AB tartışmasını canlandırmak için kullandı. Norveç ile AB arasındaki ilişkinin giderek önem kazandığını, Norveç'in üye olması gerektiğini söyledi.

Solberg ''Norveç'in Avrupa'daki yeri masadadır. En yakın arkadaşlarımızla birlikte. Diğer demokrasilerle birlikte.'' dedi.

Erna Solberg'e bir destek te partinin dış politika sözcüsü Ine Eriksen Søreide'den geldi. Ine Eriksen Søreide ''Dünyada ve AB'de inanılmaz şeyler yaşandı, bu da Norveç'in çıkarlarını nasıl koruyacağımızı yeniden düşünmemiz gerektiği anlamına geliyor.'' dedi.

Buna karşılık Hem Merkez Partisi hem de İlerleme Partisi artık yeni bir AB mücadelesine sıcak bakmıyor. SP lideri Trygve Slagsvold Vedum, güçlü bir Høgre'nin 2025'teki bir sonraki parlamento seçimlerinden sonra AB konusunda yeni bir tura yol açacağından korkuyor.

Güvenlik alanında hem kendisi hem de parlamento temsilcisi Hans Andreas Limi, AB üyeliğine karşı çıkarak ABD ve Büyük Britanya gibi önemli müttefiklerin de AB üyesi olmadığına dikkat çekti.

 

Hibya Haber Ajansı