Bugün ne bekliyoruz? Fed Başkanı Jerome Powell’ın faiz patikasına ilişkin açıklamasının ardından bu sabah Asya hisse senedi piyasalarında pozitif bir fiyatlama hakim. Kazançlara öncülük eden Japonya’da Nikkei225 Endeksi %0,94, Topix Endeksi %0,96 yükseldi. Güney Kore Kospi Endeksi %1,09, küçük şirketlerin listelendiği Kosdaq Bileşik Endeksi %0,10 yükseldi. Avustralya’da S&P/ASX200 Endeksi %0,45 arttı. Bugün Çin, Hong Kong ve Tayvan piyasaları bayram tatili dolayısıyla kapalı. Asya hisse senedi piyasaları dünkü satış dalgasının ardından Powell’ın faiz patikasına ilişkin değerlendirmesinden destek buldu. Powell’ın, Fed’in faiz indirimlerinde acele etmeyeceğine ilişkin mesajının ardından federal fonlama vadelilerine göre piyasa bu sabah, haziran Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısında %61 ihtimalle 25bp, yıl sonuna kadar %35 ihtimalle toplam 75bp faiz indirimi bekliyor.

Avrupa enflasyon verileri

Euro Bölgesi’nde dün açıklanan mart TÜFE rakamlarının ardından bugün şubat ÜFE takip edilecek. ÜFE ocakta aylık %0,9, yıllık %8,6 azalmıştı. ÜFE’nin şubatta aylık %0,5 gerilemesi beklenmektedir. Avrupalı politika yapıcılar 7 Mart’taki son para politikası toplantısında 2024 büyüme ve enflasyon tahminlerini aşağı revize ederken faiz indirimlerinin haziranda başlayabileceğine ilişkin güçlü sinyal vermişti.

Dünya genelinde PMI verileri

Dün açıklanan Japonya, Çin (Caixin) ve ABD (ISM imalat dışı) mart hizmet PMI verilerinin ardından bugün Almanya, Euro Bölgesi ve İngiltere’de hizmet sektörü verileri izlenecek. Hizmet sektöründe dünya genelinde imalata göre daha olumlu bir görünüm hâkim.

Yurt içinde REDK

Bugün Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) mart ayı Reel Efektif Döviz Kuru’nu (REDK) yayımlayacak. TÜFE bazlı REDK şubatta 57,12’den 58,55’e gerilemişti.

Piyasalarda dün ne oldu? Hafta ortasında Avrupa ve ABD hisse endekslerinde pozitif fiyatlamalar görüldü. Avrupa’da DAX Endeksi %0,50 ve CAC 40 Endeksi %0,29 arttı. FTSE 100 Endeksi ise yatay alıcılı oldu. ABD tarafında yaklaşık olarak S&P 500 Endeksi %0,30 ve Nasdaq Bileşik Endeksi %0,50 arttı. Dow Jones Endeksi de sınırlı arttı. Dolar Endeksi (DXY) 104,3 puana gerilerken EUR/USD paritesi %0,59 artışla 1,08 oldu. DXY’deki düşüşün de etkisiyle ons altın %0,61 değerlenerek 2.294USD’ye yükseldi. ABD 10 yıllık Hazine tahvili faizi %4,35 civarında sınırlı hareket etti. Brent petrol varil başına 89USD’den alıcı bulmaya devam etti. (TSİ 21:30)

Avrupa enflasyon verileri

Euro Bölgesi’nde mart ayı öncü TÜFE rakamları açıklandı. Manşet TÜFE aylık bazda %0,8 ve yıllık bazda %2,4 artış kaydetti. Çekirdek TÜFE ise aylık %1,1 ve yıllık %2,9 arttı. Böylece hem manşet hem de çekirdek tüketici enflasyonu yıllık bazda beklenenden daha sert yavaşladı. Enflasyondaki yavaşlama Avrupa Merkez Bankası’nın (AMB) sene ortasında faiz indirimine gidebileceği yönündeki piyasa beklentilerini güçlendirdi.

ABD ADP istihdam raporu

ABD tarafında ADP Enstitüsü’nün istihdam raporu takip edildi. ADP özel sektör istihdamı martta 184 bin artışla tahminlerin üzerinde gerçekleşti. ADP Enstitüsü Başekonomisti Nela Richardson; verilere ilişkin değerlendirmesinde, enflasyonun düştüğünü ancak hem mallarda hem de hizmetlerde ücretlerin arttığını gösterdiğini belirtti. Ayrıca ABD’de mart ayı ISM hizmet PMI rakamı yayımlandı. ISM hizmet PMI, sınırlı artış beklentisine karşın 52,6 puandan 51,4 puana geriledi.

Powell’ın “faiz” yönlendirmesi

Başkan Powell, dünkü konuşmasında ekonominin ve para politikasının mevcut durumuna güven duyduğunu ifade ederken politika yapıcıların enflasyonun mevcut durumunu değerlendirmelerinin biraz zaman alacağını ve olası faiz indirimlerinin zamanlamasının belirsiz olduğunu söyledi. Yılın başındaki beklenti üstü enflasyon gerçekleşmelerini işaret ederek yetkililerin para politikasını gevşetme konusunda acelesi olmadığını söyledi.

BIST 100 Endeksi hafta ortasında 8.903-9.018 puan aralığında sınırlı hareket etti. Kapanışa doğru bir miktar güçlenen satışlarla Endeks günü %1,05 düşüşle 8.945 puandan tamamladı. Endeks’in işlem hacmi ise 87,91mlr TL ile görece düşük bir tutarda gerçekleşti. USD/TRY kuru 31,94 TL’ye gerilerken EUR/TRY 34,60 TL’ye yükseldi. Gram altınsa 10 TL değerlenerek 2.360 TL oldu.

TÜİK enflasyon verileri

TÜİK mart ayına ilişkin tüketici ve üretici enflasyonunu açıkladı. TÜFE aylık bazda %3,16 ve yıllık bazda %68,50 artış kaydetti. Böylece TÜFE hem aylık hem de yıllık artışta piyasa beklentileri altında gerçekleşti. Ana harcama gruplarına bakıldığında en yüksek aylık artış %13,08 ile eğitimde grubunda oldu. Eğitim grubunu %5,65 ile haberleşme ve %3,95 ile lokanta ve oteller takip etti. ÜFE ise aylık %3,29 ve yıllık %51,47 arttı. Şubatta aylık %3,74 artan ÜFE de yavaşlamış oldu.

 Kaynak Piramit Menkul Kıymetler

Hibya Haber Ajansı