Davutoğlu, yerel seçimin Türkiye’ye hayırlı olmasını dileyerek seçime dair parti yönetimi ile değerlendirme yaptıklarını söyledi.

Parti içi değerlendirmeleri yapmaya devam edeceklerini söyleyen Ahmet Davutoğlu, seçim süreci sonrası üzerinde durulması gerektiğini söylediği üç gelişmeyi şöyle sıraladı:

“Birincisi, her zaman yüze 80’lerin üstünde olan katılımın bu kez yüzde 78’de  kalmış olması ve yaklaşık 13 milyon vatandaşımızın sandığa gitmemesidir. İkincisi, başta Adalet, İçişleri ve Ulaştırma Bakanları olmak üzere bugünkü sistem gereği atanmış devlet memuru niteliği taşıyan bakanların seçime müdahil olması. Üçüncüsü, seçimlerden hemen sonra Van’da sandıktan çıkan millet iradesini yok sayan müdahale ve sonrasında yaşanan gerilimler.”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın seçim gecesi yaptığı balkon konuşmasına da değinen Davutoğlu, “Açık yürekli değerlendirme ve cesur özeleştiri yapma taahhüdünü samimiyetle gerçekleştirmesini diliyorum. Böylesi bir tutum kendisi, partisi ve ülkemiz için de hayırlı olacaktır” ifadelerini kullandı.

“Ana muhalefet partisi 1989 tecrübesini iyi değerlendirmelidir.” diyen  Davutoğlu, “O zaman açılan büyük kredi İSKİ yolsuzlukları ve o dönem tırmanmaya başlayan başörtüsü yasakları benzeri dini özgürlükler alanında takınılan jakoben laikçi tutum nedeniyle halk tarafından geri alınmış ve 1994 seçimlerinde başlayan düşüş 1999 seçimlerinde CHP’nin Meclis dışında kalmasına kadar gitmişti.” açıklamasını yaptı.

Davuoğlu, parti olarak seçimlerden paylarına düşeni almak zorunda olduklarının altını çizerek şunları söyledi:

"Biz de parti olarak bu seçimlerde payımıza düşen dersi almak zorundayız. Her şeyden önce, bu zor şartlarda aday olan ve fedakarca mücadele veren bütün adaylarımıza teşekkürü bir borç biliyorum. Alınan netice ne olursa olsun, onların göstermiş olduğu samimiyet ve cesaret bir siyasi erdem örneği olarak zihnimizde ve yüreğimizde hiç unutulmayacak bir yer edinmiştir."

Son olarak İsrail’in Filistin işgaline de değinen Davutoğlu, “Haksızlıklar karşısında susan, hatta Gazze soykırımı sürerken yapılan ticareti bile meşrulaştıran sözde kanaat önderleri yenilmiştir” dedi.

 

Hibya Haber Ajansı