Asya borsaları, bazı Fed yetkililerinin şahin yorumlarının ve artan jeopolitik gerilimlerin ki - İsrail, bu hafta Şam'da İranlı generallerin öldürüldüğünden şüphelenilmesinin ardından olası bir misilleme saldırısına hazırlık yapmış ve Başbakan Netanyahu, "bize zarar veren veya zarar vermeyi planlayan herkese" zarar vereceğini söylemesi ana etmendir - risk hissiyatını olumsuz etkilemesiyle Cuma günü gerilerken, yatırımcılar da günün ilerleyen saatlerinde açıklanacak ABD istihdam verileri öncesinde temkinli davrandı.

Hindistan'ın para politikası komitesi, enflasyonun yüzde 4 hedefine doğru sürekli bir düşüş göstermesini ve ekonomik büyümenin de güçlü kalmasını beklentisi doğrultusunda üst üste yedinci politika toplantısında ana borç verme faiz oranını beklentilere paralel olarak %6,5 seviyesinde tuttu.

MSCI'nın Japonya dışındaki Asya-Pasifik hisselerini içeren en geniş endeksi, riskten kaçınmanın piyasa havasına hâkim olmasıyla ABD piyasalarındaki düşüşe uydu ve %0,5 düştü. Çin'deki tatil aynı zamanda ticaret koşullarının da zayıflamasına imkân verdiğinden ve Nikkei'i de kısmen daha fazla faiz artırımı beklentisi ve yendeki güçlenmenin baskısıyla % 2'den fazla geriledi. Ortadoğu gerilimi nedeniyle Euro stoxx 50 endeksi vadeli işlemlerinin hâlihazırda %1,5'ten fazla düşüş yaşaması nedeniyle Avrupa'nın da bu durumdan etkilenmemesi pek mümkün değil, İngiltere'nin FTSE vadeli işlemleri de aynı şekilde %1,4'ten fazla düştü.

Bu hafta açıklanan bir dizi sağlam ABD ekonomik verisi, Fed'in genişleme hızı ve ölçeğine ilişkin şüpheleri artırdı. Ancak ABD hizmet sektörünün soğuması ve Fed Başkanı Jerome Powell'ın bu haftaki yorumları, faiz indirimlerinin bu yıl içinde başlayabileceği görüşünü güçlendirdi. Diğer bazı Fed yetkilileri, ABD ekonomisinin hâlâ dirençli olması nedeniyle gerekli olan genişleme miktarı konusunda daha muhafazakâr bir görüş benimsedi; özellikle Minneapolis Fed Başkanı Neel Kashkari, gece boyunca daha şahin bir duruş sergiledi ve enflasyondaki ilerleme durmaya devam ederse bu yıl faiz indirimlerine hiç gerek kalmayabileceğini söyleyecek kadar ileri gitti.

Faiz oranlarında düşüş döngüsünün başlayacağını öngören çok sayıda yatırımcı vardı. İlk başta bunun gecikmeli olarak gelebileceğini kabul etmeye istekliydiler ama şimdi bunun bu yıl gelip gelmeyeceği konusunda biraz şüphe var.

Faiz oranı beklentilerini yansıtan iki yıllık Hazine getirisi 3,4 baz puan düşüşle %4,645'e gerilerken, gösterge 10 yıllık tahvilin getirisi 4,8 baz puan düşüşle %4,307 oldu. Dolar, Fed'in Haziran olmasa da Temmuz ayına kadar faiz indirimine gideceği beklentisiyle iki haftanın en düşük seviyesine gerilerken, ABD para biriminin altı para birimine karşı ölçüsü olan dolar endeksi %0,01 düştü.

Petrol fiyatları, jeopolitik gerilimlerin ve üretim kesintilerinin Fed'in faiz indirimlerine ilişkin temkinliliği gölgede bırakmasıyla kazançlarını artırdı, Haziran ayı Brent vadeli işlemleri %1,5 artışla varil başına 90,65 dolara, Mayıs ayı ABD WTI vadeli işlemleri %1,4 artışla varil başına 86,59 dolara yükseldi. Altın fiyatları tüm zamanların en yüksek seviyesini gördükten sonra biraz nefes aldı ve ABD altın vadeli işlemleri %0,2 düşüşle ons başına 2.308 dolara geriledi.

Manşette öne çıkanlar
Chicago Fed Başkanı Austan Goolsbee, Illinois’teki etkinlikte yaptığı konuşmada yılbaşından bu yana yüksek seyreden enflasyon rakamlarının ekonomide genel tabloyu değiştirmediğini ifade etti. Yetkili, en büyük tehlikenin konut sektöründe devam eden fiyat artışları olduğunu söyledi. Goolsbee “Fiyatlar pandemi öncesinden daha hızlı biçimde yükseliyor. Eğer düşüş görmezsek enflasyonun da yüzde 2’lik hedefe döndüğünü görmek zorlaşacak” değerlendirmesini yaptı.

Philadelphia Fed Başkanı Patrick Harker; ekonominin dirençli, işgücü piyasasının güçlü olduğunu ancak enflasyonun hala çok yüksek seyrettiğini söyledi. Harker “Enflasyonda olmamız gereken noktada değiliz” diye konuştu.

Minneapolis Fed Başkanı Neel Kashkari; ABD merkez bankasının geçen ayki toplantısında bu yıl iki faiz indirimi planladığını ancak enflasyonun duraklamaya devam etmesi halinde yılsonuna kadar hiçbir faiz indirimine gerek kalmayabileceğini söyledi.

Cleveland Federal Rezerv Bankası Başkanı Loretta Mester, merkez bankasının önümüzdeki birkaç ay içinde faiz oranlarını düşürmeye başlamak için ihtiyaç duyduğu güven düzeyine yaklaşabileceğini öne sürdü.

Richmond Fed Başkanı Thomas Barkin, mal ve hizmetlerdeki enflasyonun kalıcı genişliğine dikkatle odaklandığını ve faiz oranlarını düşürmeden önce daha yavaş fiyat artışlarının daha yaygın olması gerektiğini düşündüğünü söyledi.

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen’in Çin ziyaretinde "kapasite fazlası üretim" gündeme geldi. Bakanlık kaynaklarına göre; Yellen, Çin'deki temaslarında iki ülke arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilerde Amerikan işletmeleri ve çalışanları açısından "gayri adil" olduğu düşünülen politika ve uygulamaları gündeme getirecek.

Japonya Merkez Bankası Başkanı Kazuo Ueda, yerel medyaya verdiği röportajda enflasyon ivmesinin güçlenme ihtimalini vurgulayarak 2024 yılının ikinci yarısında faiz artırımı ihtimalinin sinyalini verdi.

Japonya Maliye Bakanı Shunichi Suzuki döviz kurundaki aşırı oynaklığın istenmeyen bir durum olduğunu belirterek, yenin değer kaybetmesine karşı uygun önlem alma konusunda kararlı olduklarını söyledi.

Japonya Ticaret Bakanlığı, Japonya'nın Rusya'ya yönelik ihracat yasağını lityum-iyon piller, gaz boruları ve araba motor yağı gibi 164 ek sanayi ürününü kapsayacak şekilde genişleteceğini duyurdu. Bakanlık, Moskova'nın Ukrayna'daki eylemlerine yönelik yaptırımlarının bir parçası olarak Japonya'nın ihracat kontrol listesine termostatlar, nitroselüloz ürünleri ve ağaç işleme makinelerini de içeren son eklemenin 17 Nisan'da yürürlüğe gireceğini söyledi.

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Türkiye ile Pakistan arasındaki ikili ticaret hacminin son üç yılda 1 milyar dolar seviyesinin üstüne çıktığını belirterek, "5 milyar dolarlık ikili ticaret hacmine de orta vadede ulaşmayı hedefliyoruz." dedi.

Dış ticaret açığındaki belirgin daralma sürüyor. Ticaret Bakanlığı’nın geçici dış ticaret verilerine göre, mart ayında ihracat 22,6 milyar dolar, ithalat da 30,1 milyar dolar olarak gerçekleşti.

Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan "İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesine İlişkin Tebliğ" Resmi Gazete'de yayımlandı. Yunanistan menşeli “rafine edilmiş bakırdan ince ve kalın borular” ürünü ithalatına yönelik dampinge karşı önlem uygulanmaya devam edeceği belirtildi.

Kaynak: A1 Capital

Hibya Haber Ajansı