Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, bugün Beijing’de Vietnam Ulusal Meclisi Başkanı Vuong Dinh Hue ile görüştü.

Xi, geçen yılın sonunda Vietnam’a yaptığı ziyaret sırasında Vietnam Komünist Partisi Merkez Komitesi Genel Sekreteri Nguyen Phu Trong ile birlikte stratejik anlama sahip Çin-Vietnam kader birliğinin oluşturulmasını ortaklaşa ilan ettiğini ve bunun ikili ilişkilerde yeni bir sayfa açtığını hatırlattı. Xi, iki tarafın ortak çabalarıyla, Nguyen Phu Trong ile varılan mutabakatın yerine getirildiğini belirtti.

Mevcut uluslararası ve bölgesel durumda derin ve karmaşık değişiklikler yaşandığına dikkat çeken Xi, sosyalist sistemin savunulması ve ulusal istikrar ile kalkınmanın korunmasının iki ülkenin ortak çıkarlarına uygun olduğunu ifade etti.

Xi, iki tarafın yüksek seviyeli karşılıklı güveni artırarak, Çin-Vietnam kader birliği bilincini pekiştirmenin yanı sıra, yüksek nitelikli iş birliğini güçlendirerek ikili kader birliğinin temellerini sağlamlaştırması, yüksek derecedeki siyasi bilgeliği ilerleterek ikili kader birliği inşasını hızlandırması gerektiğinin altını çizdi.

Xi, Vietnam’la parti ve hükümet yönetimi alanındaki deneyimleri paylaşmaya, iki ülkenin gençleri ve kardeş kentleri arasındaki iletişimi yoğunlaştırmaya hazır olduklarını dile getirdi.

Xi ayrıca, iki ülkenin yasama organları arasındaki her düzeydeki temas ve iş birliğinin güçlendirilmesinin beklendiğini belirtti.

Vietnam Ulusal Meclisi Başkanı Vuong Dinh Hue, Çin'in gelişiminde kaydedilen ilerlemeleri övgüyle karşıladı ve Çin'in güçlü, modern bir sosyalist ülke inşa edeceğine, aynı zamanda dünya barışı, istikrarı ve gelişimine önemli katkılar sağlayacağına inandıklarını ifade etti.

Vietnam'ın Tek Çin ilkesini kararlılıkla izlediğini, Taiwan'ın Çin topraklarının ayrılmaz bir parçası olduğunu kabul ettiğini ve Taiwan'ın bağımsızlığını amaçlayan her türlü faaliyete kesinlikle karşı çıktığını belirten Vuong Dinh Hue, Hong Kong, Xinjiang ve Tibet meselelerinin Çin'in iç işleri olduğunu ve Çin'in uzun vadeli istikrarı ve refahını kesinlikle sürdürebileceğini dile getirdi.

Bağımsız bir dış politika izleyerek Çin ile ilişkilere öncelik verdiklerini ifade eden Vuong Dinh Hue, " Çin ile her düzeyde iletişim ve iş birliğini yoğunlaştıracağız. Karşılıklı siyasi güveni daha da artıracağız. ‘İki Koridor ve Tek Ekonomik Çevre' ile 'Kuşak ve Yol'un entegrasyonunu aktif bir şekilde ilerleteceğiz. Vietnam Ulusal Meclisi, Çin Ulusal Halk Meclisi ile sıkı temas ve iletişimi sürdürmeye, iki ülke halkı arasındaki dostluğu pekiştirmeye ve stratejik öneme sahip Vietnam-Çin kader birliğinin oluşumunu hızlandırmak için aktif rol oynamaya istekli" dedi.

Hibya Haber Ajansı