Türkiye

TCMB tarafından Hükümete gönderdiği mektupta, aylık enflasyonun ana eğiliminde belirgin ve kalıcı bir düşüş sağlanana ve enflasyon beklentileri öngörülen tahmin aralığına yakınsayana kadar sıkı para politikası duruşunu sürdürecektir vurgusunu yineledi. Bugün içeride sanayi üretim endeksi verisi takip edilecek.

Euro Bölgesi

Euro Bölgesi’nde veri akışı sakindi. Haftanın son işlem günü Almanya’da fabrika siparişleri şubat ayında bir önceki aya göre %0,2 arttı.  Ülkede fabrika siparişleri ocak ayındaki keskin düşüşün ardından şubat ayında artarak resesyonun hafif ve kısa süreli olabileceği yönündeki beklentileri destekledi. Bugün Euro Bölgesi Güven endeksi ve Almanya sanayi üretim endeksi piyasalar tarafından takip edilecek.

ABD

ABD’de cuma günü açıklanan mart ayı tarım dışı istihdam verisi 303 bin kişi artış kaydetti. Piyasadaki beklentiler istihdam artışının 214 bin olarak gerçekleşeceği yönündeydi. İşsizlik oranı mart ayında %3,9’dan %3,8’e sınırlı bir düşüş kaydederken, ortalama saatlik kazançlar aylık bazda %0,3 ve yıllık bazda %4,1 ile beklentiler paralelinde bir artış gösterdi. ABD’de ocak ve şubat ayı istihdam verilerinin ardından mart ayı tarım dışı istihdam verisi de piyasa beklentilerinin üzerinde gerçekleşti. İstihdam piyasasında soğuma emareleri gözlenmekle birlikte güçlü görünümün korunduğu takip ediliyor. İstihdam piyasasının yanında ABD ekonomisi de genel olarak güçlü kalmaya devam ediyor. Fed’in faiz artırımlarına karşın ABD ekonomisinin dirençli yapısını koruması, enflasyon rakamlarının son aylarda beklentilerin üzerinde gelmesi ve istihdam verilerinin de güçlü seyretmesi Fed’in faiz indirimlerine ilişkin belirsizlikleri gündeme tutuyor. Cuma günü beklentilerin üzerinde gelen istihdam verisi sonrasında Fed’e ilişkin faiz indirim beklentisi %55 seviyelerine geriledi.

Bugün ABD tarafında önemli veri akışı olmazken hafta genelinde Fed üyelerinden gelen açıklamalar, çarşamba günü açıklanacak TÜFE verisi  piyasalar tarafından takip edilecek.

Kaynak Gedik Yatırım

Hibya Haber Ajansı