İsviçre, iklim değişikliğini durdurmak için yeterince çaba göstermediği gerekçesiyle mahkum edildi.

Mahkumiyetle sonuçlanan dava 'İklim Yaşlıları' davası olarak biliniyor. Dava, kendilerini iklim değişikliğine karşı diğerlerine göre daha savunmasız olarak tanımlayan bir grup yaşlı kadınla ilgili açılmıştı.

İklim Yaşlıları'nı temsil eden Pia Hollenstein, "Gençler Devlete Karşı" başlıklı yazısında "Yaşlı kadınlar sıcak hava dalgalarından çok daha fazla etkileniyor" diyor.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararında, ''İsviçre emisyon azaltımı için yeterli düzenleyici çerçeveye sahip olmayarak Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi kapsamındaki yükümlülüklerini yerine getirmemiş ve önceki iklim hedeflerine uymamıştır'' denildi.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde görülen benzer bir dava ise reddedildi.

Reddedilen davada, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin İsveç ve diğer 32 ülkeyi yargılamasını ve sera gazı emisyonlarını azaltmalarını emretmesini isteyen altı Portekiz vatandaşını içeriyor.

Vatandaşlar, bu ülkelerin iklim değişikliğine katkılarının yaşam ve sağlık haklarını ihlal ettiğini savunuyorlardı.

Davanın arkasında yer alan Global Legal Action Network adlı kuruluşun direktörü Gearóid Ó Cuinn, "Bu durum onların uyuma, egzersiz yapma ve açık havada bulunma yeteneklerini etkiliyor," diye savunma yapmıştı.

Hibya Haber Ajansı