USD/TRY: Küresel piyasalar haftanın son işlem gününe zayıf risk iştahıyla başlıyor. İsrail'in İran'a operasyon düzenlediği haberi fiyatlamalarda etkili oluyor. Dün günü hafif satıcılı bölgelerde kapatan ABD piyasalarında her ne kadar yetkiler tarafında yapılan bazı açıklamalar erken saatlerdeki sert fiyatlamaları kısmen yumuşatsa da borsa endekslerinde belirgin kayıplar devam ediyor. Fed üyelerinden de şahin açıklamalar geliyor. Minneapolis Fed Başkanı Kashkari, Fed'in bu yıl faizleri sabit tutabileceğini söyledi. Jeopolitik gelişmelerin dışında Fed'e yönelik beklentilerin de risk iştahını baskıladığı söylenebilir. Bu ortamda Gelişmekte Olan Ülke para birimleri de baskı altında. Orta Doğu'daki yüksek tansiyonla petrol fiyatlarının da bir taraftan yükselmesi TL için baskılayıcı olabilir. Ancak, TCMB'nin şahin duruşu ve risk primimizdeki genel trend nedeniyle baskı sınırlı kalmaya devam edebilir. Veri tarafında bu sabah TCMB tarafından nisan ayı Piyasa Katılımcıları Anketi takip edildi. Buna göre katılımcıların cari yıl sonu tüketici enflasyonu (TÜFE) beklentisi bir önceki anket döneminde % 44,19 iken, bu anket döneminde %44,16 olmuştur.

EUR/USD: ABD'de politika faizinin daha uzun süre yüksek kalacağı endişeleriyle negatif etkilenen risk iştahı, jeopolitik gerilimlerin artmasıyla azalmaya devam etmekte. Piyasa katılımcıları tarafında güvenli limanlara talebin artmasıyla ABD on yıllık tahvil faizi düşüyor. Risk iştahındaki görüntüye karşın faizlerinde düşmesi Dolar'ı bir miktar baskılıyor. Diğer taraftan Fed üyelerinden de Fed Başkanı Powell'ı destekler nitelikte şahin açıklamalar geldi. Minneapolis Fed Başkanı Kashkari, Fed'in bu yıl faizleri sabit tutabileceğini söyledi. New York Fed Başkanı Williams, ABD ekonomisinin gücü göz önüne alındığında kesinlikle faiz oranlarını düşürme konusunda acil bir ihtiyaç görmediğini belirtti. Atlanta Fed Başkanı Bostic, enflasyonun %2'lik hedefe doğru ilerlediğini ancak düşüş sürecinin beklenenden yavaş seyredebileceğini ve yıl sonuna kadar faiz indirimi olmayabileceğini açıkladı. Dün 1,0643 seviyesinden kapatan paritede teknik seviyelere bakıldığında ise riskten kaçınmanın pariteyi baskılayabileceğini ve 1,0580 seviyesine kadar geri çekilmenin görülebileceğini düşünüyoruz. Olası toparlamalarda ise 1,0690 seviyesi direnç konumunda. Yurtdışında veri gündemi bugün sakin.

XAU/USD: Dün 2.364 - 2.393 seviyeleri arasında hareket eden Ons Altın, günü 2.379 seviyesinde, alıcılı bir görünümle tamamladı. Jeopolitik gerilimlerin destekleyici olduğu değerli madende İsrail ve İran arasındaki gerilimin katalizör olmasıyla yükseliş hareketi devam ediyor. Bu sabah 2.418 seviyesine kadar yükselen değerli madende oluşabilecek haber akışları fiyatlamalarda değişikliğe sebep olmaya devam edebilir. Teknik seviyelere bakıldığında ise 2.360 seviyesi destek konumundayken yükseliş halinde günün en yüksek seviyesi 2.418'in aşılması yükselişe ivme kazandırabilir. Sonraki direnç 2.450 civarında.

Kaynak Ziraat Yatırım

Hibya Haber Ajansı