Türkiye

Uluslararası Para Fonu (IMF)-Dünya Bankası Bahar Toplantısında konuşan Mehmet Şimşek, fiyat istikrarını sağlamanın ve enflasyonu tek haneye indirmenin en büyük önceliklerini olduğunu söyledi. TCMB Piyasa Katılımcı Anketinde, 2024 yıl sonu enflasyon beklentisi bir önceki ankete göre hafif gerileyerek %44,16 olarak yayınlandı. Fitch Rating,24 Nisan’da  Türk şirket, banka, banka dışı finansal kuruluş ve uluslararası kamu finansmanı sektörleri üzerindeki etkilerini tartışmak üzere bir panel düzenleyeceğini açıkladı..

Yurt içinde bugün tüketici ve finansal güven endeksleri açıklanacakken, hafta genelinde  25 Nisan TCMB PPK kararı en önemli veri olarak piyasalar tarafından takip edilecek. Orta Doğu’dan gelecek haber akışları fiyatlamalar üstünde volatilite yaratabilir.

Euro Bölgesi

Orta Doğu’da jeopolitik risklerin artmasıyla haftanın son işlem gününe başlayan Euro Bölgesi piyasaları, gün içerisinde tansiyonun düşmesi ile sınırlı toparlanma gösterdiler. Oynaklığın yüksek olduğu günde bölge borsaları karışık kapanışlar gerçekleştirdi.ECB Başkanı Lagarde, dezenflasyon sürecinin devam etmesini beklediğini ve
eğer enflasyon kriteri karşılanırsa, parasal sıkılaşmanın mevcut seviyesini azaltmak uygun olacağını açıkladı. Almanya Hükümeti’ de bu yıl için enflasyon beklentisini  %2,8 den %2,4’e düşürdü.

Bugün Euro Bölgesinde tüketici güven endeksi ve 18:30 ECB Başkanı Lagarde’nin konuşması takip edilecek. Orta Doğu’dan gelecek haber akışları piyasa fiyatlamaları üstünde volatiliteye neden olması beklenebilir.

ABD

İran-İsrail gerginliği ile risk iştahının düşük olduğu güne başlayan piyasalar ,gün içinde volatil seyir izleyerek karışık görünümle haftayı kapattı. Jeopolitik risklerin yanında son dönemde güçlü gelen veriler Fed’in gelecek dönem politikalarına ilişkin belirsizlikler, Başkan Powell ve diğer üyelerden gelen şahin açıklamalar hafta boyunca ABD piyasaları üstünde baskı yarattı. Piyasalar Fed’in ilk faiz indirim beklentisini eylül ayına ötelendiğini fiyatlamaya başladıkları izleniyor. Veri akışının oldukça sakin olduğu günde Chicago Fed Başkanı Goolsbee, enflasyonun yüzde 2 hedefine inmesinin daha uzun zaman alacağını ve muhtemel bir faiz artırımının masada olmadığını düşündüğünü söyledi.

Bugün için ABD'de veri takvimi sakin. Orta Doğu’dan gelecek haber akışları piyasa fiyatlamaları üstünde volatiliteye neden olması beklenebilir.

Kaynak Gedik Yatırım

Hibya Haber Ajansı