The Guardian gazetesinin haberine göre Brezilya'nın eski Başkanı Jair Bolsonaro'nun binlerce sıkı destekçisi, zor durumdaki liderlerini desteklemek ve aşırı sağcı hareketlerinin yeni kahramanını "Elon Musk"ı kutlamak için Rio sokaklarına döküldü.

Teknoloji milyarderi geçtiğimiz haftaları sosyal paylaşım ağı X'i kullanarak Bolsonaro'nun baş düşmanı yüksek mahkeme yargıcı Alexandre de Moraes'e yüklenmekle geçirdi.

Moraes, 8 Ocak 2023'te Brezilya'daki sağcı ayaklanmadan önce gerçekleştiği iddia edilen darbe planını incelemek de dahil olmak üzere Bolsonaro hakkında yürütülen ve eski başkanı hapse attırabilecek birçok soruşturmayı yürütüyor.

Nisan ayı başından bu yana Moraes'e karşı savaş açan Musk, onu, "Brezilya'nın Yıldız Savaşları filminin karakteri Darth Vader'ı" olarak nitelendirdi ve eylemlerini "acımasız bir diktatörün" eylemleriyle karşılaştırdı.

Musk "Bu yargıç Brezilya anayasasına ve halkına yüzsüzce ve defalarca ihanet etmiştir. İstifa etmeli ya da görevden alınmalıdır" şeklinde tweet attı.

Buna karşılık Moraes de buna X 'in sahibini yalan haberlerin online yayılımına ilişkin bir soruşturmaya dahil ederek yanıt verdi

Musk'ın Moraes'e karşı yürüttüğü online kampanya ilerici Brezilyalıları öfkelendirdi ve bunun Brezilya'nın solcu hükümetini zayıflatmaya yönelik hesaplanmış bir uluslar arası oyunun parçası olduğundan şüphelendiler.

İktidardaki İşçi Partisi Başkanı Gleisi Hoffmann, Musk'ın "hain saldırısının" Brezilya'nın aşırı sağını güçlendirmek için tasarlanmış hukukun üstünlüğüne yönelik bir saldırı olduğunu söyledi. First Lady Janja Lula da Silva, X'i "demokrasiye karşı koordineli bir operasyonun" parçası olmakla suçladı.


 


 

 

 

 

Hibya Haber Ajansı