BİST100 endeksinde yatay başlangıç gerçekleşmesini bekliyoruz.

BIST 100 endeksi haftanın ikinci işlem gününde alıcılı açılış sonrası 10.132 seviyesini görerek tarihi zirve seviyesini yenilemesinin ardından kar realizasyonları ile günü 10.046 seviyesinden kapattı. BIST 100 endeksine dahil hisseler arasında ISCTR, YKBNK, EGEEN, ARCLK ve TCELL payları Salı günü endeksi en çok yukarı taşıyan payların başında yer alırken, AKBNK, ASELS, SISE, EREGL ve SAHOL payları ise endeksi en çok aşağı taşıyan hisseler oldu.

Yurtiçi tarafta Salı günü, Merkez Bankası, Salı günü web sitesinden Karahan'ın TCMB 92. Olağan Genel Kurul Toplantısı'ndaki konuşmasını paylaştı. Karahan konuşmasında 2023 yılında görülen yüksek enflasyonun ardından başlanan sıkı para politikası ve etkilerinden bahsetti. Karahan'ın konuşmasında çıkan önemli noktalardan biri de "Enflasyon görünümünde belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda ise para politikası duruşunu sıkılaştıracağız" ifadesi oldu. Merkez Bankası başkanı, dezenflasyonun 2024 yılının ikinci yarısında tesis edileceğini öngördüklerini kaydetti. Merkez Bankası, Merkezin Güncesi portalında para politikası kategorisinde ‘Merkez Bankaları Faaliyetlerinde Kar-Zarar Olgusu’ başlıklı bir yazı yayınlandı. Yazıda merkez bankalarının kamu yararına çalıştığı ve kâr amacının bulunmadığına dikkat çekildi. TCMB'nin 31 Aralık 2023'te itibaren 92. Hesap Dönemi'nde 818,2 milyar TL zarar ettiğinin hatırlatıldığı analizde, KKM ve artan faize vurgu yapıldı. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, sosyal medya hesabından, Türkiye İstatistik Kurumunun açıkladığı mart ayı dış ticaret verilerine ilişkin paylaşım yaptı.

Ekonomi programının çalıştığına dikkati çeken Şimşek, "Yıllık dış ticaret açığındaki iyileşme eğilimi 8 aydır kesintisiz devam ediyor. Martta yıllık dış ticaret açığı önceki yılın aynı ayına göre 26 milyar dolar iyileşerek 92 milyar dolara geriledi. 2024 yılı ilk çeyreğinde yıllık mal ihracatı 257,6 milyar dolara, turizm gelirleri ise 56,3 milyar dolara ulaştı." değerlendirmesinde bulundu.

Piyasaların merakla beklediği Fed tarafından faiz kararı da açıklandı. Fed, politika faizini piyasa beklentileri doğrultusunda sabit bıraktı. Karar metninde Fed yetkililerinin enflasyonda beklenen gelişmelerin gerçekleşmediğine yönelik mesajları dikkat çekti. Fed karar metninde bilanço küçültme hızını düşürdüğünü de bildirdi. Kararın ardından Fed Başkanı Powell'ın verdiği mesajlar endişe edilen kadar şahin olmadı. Powell, Fed'in bir sonraki hamlesi olarak faiz artışı olasılığını masadan kaldırırken, faiz indirim zamanlaması için verileri izleyeceklerini söyledi.

Yarın ki yurt içi enflasyon verisi öncesinde İstanbul enflasyonu açıklandı. İTO verilerine göre, İstanbul'da Nisan ayında aylık enflasyon %4,89, yıllık enflasyon ise %78,81 oldu.

Kaynak İnfo Yatırım

Hibya Haber Ajansı