Özellikle aşırı sıcak havalarda tüketilen ve Ramazan ayında Urfalı vatandaşların İftar sofrasında adeta vazgeçilmezleri arasında yer alan Meyan Şerbeti, Halk tabiri ile (yanbalı) sofralardaki yerini her yıl olduğu gibi bu yılda korudu.

Yaşanan ağır doğal afetlerin ardından mübarek üç ayların sonuncusu olan Ramazan ayını idrak ettiğimiz bu günlerde Urfalı vatandaşların geçmişe dönük özlemleri arasında yer alan değerler içerisinde bulunan meyan şerbeti, diğer içeceklere oranla daha sık tüketiliyor.

Meyan şerbetinin geçmiş Ramazan aylarını hatırlattığını belirten Urfalı Vatandaşlar; “Yaşadıklarımız sıradan şeyler değildi. Tüm dünya halen bölgemizde oluşan afetleri konuşuyor. Hatta bizler bile artık Ramazan ayına yetişe bilir miyiz diye kendi kendimize sorular sormaya başladık.  

Yüce Allah’a çok şükür bizlere bu günleri gösterdi. Buruk bir sevinç fakat ne olursa olsun sonuçta Yüce Allah’ın bizlere verdiği Mübarek aylardan birisi Ramazan ayı. Bizler her zamanki gibi iftar sofralarımızdan Meyan Şerbetini eksik etmiyoruz. Bu şerbet hem susuzluğumuzu gideriyor. Hem de iftar sonrası hazımsızlığa iyi geliyor. Asla Meyan Şerbetinden vazgeçmeyiz” şeklinde konuştular.

Meyan Şerbetinin Faydaları;

İçerdiği kumarin bileşeni vücuttaki iltihaplı hücreleri kısa sürede temizler. Bu yüzden özellikle kış aylarında artan ses kısıklığı, balgam ve kuru öksürük gibi rahatsızlıklara iyi gelir.

Hastalıklara bağlı gelişen ani ateşlenmeye karşı tahriş olan hücreleri yeniler. Aynı zamanda kemik ve eklemlerde oluşan ağrıları da dindirir.

Uzmanlar genellikle ağız içi yaralarda meyan kökünün kaynatılan suyu ile gargara yapılmasını tavsiye eder. İltihabı kısa sürede söktüğü için idrar yolu ile tüm iltihaplı hücreleri atar. Bunu yaparken mide asidini de düzenler ve bağırsaklardaki parazitleri de azaltır.

Haber: İbrahim UYGUR