Şanlıurfa’da yaşanan sel felaketi nedeniyle bir hafta geç kutlanan Orman Haftası etkinlikleri ile ilgili bir açıklama yapan TEMA Vakfı Şanlıurfa İl Temsilcisi Dr. Ali Rıza Öztürkmen, şunları söyledi; “Ormanlar; okyanuslardan sonra en büyük karbon yutaklarıdır. Dünya ormanları, barındırdığı 60 bin ağaç türü, yüzbinlerce böcek, mantar, bitki türü ile dünya karasal biyolojik çeşitliliğin yüzde 80’inden fazlasına yuvadır.

İnsanların yüzde 50’sinden fazlasının suyu yine ormanlardan geliyor. 2.4 milyar insanın mutfaklarında yemekler odun enerjisi ile pişiyor, 1 milyar insanın gıda temininde ormanlardan toplanan mantar, meyve, yaban hayatı, orman içi sulardan elde edilen balıklar önemli bir yer tutuyor. Ormanlardaki biyolojik çeşitliliğin insanlığa armağanı olan odun dışı ürünler kırsalda insanlara gelir, yiyecek ve ilaç oluyor.

Dünyayı, ülkemizi ve ilimizi çok seviyoruz ama gittikçe azalan su – toprak - orman potansiyelimiz konusunda hiçbir şey yapmıyoruz. Bunun hesabını ve bedelini 1 kaç dakika içimizden düşünelim mi?”

Haber: İbrahim UYGUR