WWW.URFADABUGUN.COM,Urfa’da bugün,Urfa'nın Kültürü,Şanlıurfa Turizmi,Tarihi Şanlıurfa,Urfa Kültür Sanat
WWW.URFADABUGUN.COM,Urfa’da bugün,Urfa'nın Kültürü,Şanlıurfa Turizmi,Tarihi Şanlıurfa,Urfa Kültür Sanat
DÜNYA

Çin, Rusya ve İran'dan ortak açıklama

Çin, Rusya ve İran, İran'ın nükleer programıyla ilgili olarak bugün Çin’in başkenti Beijing'de üçlü toplantı düzenledi.

Çin, Rusya ve İran'dan ortak açıklama
Paylaş:

Çin, Rusya ve İran, İran'ın nükleer programıyla ilgili olarak bugün Çin’in başkenti Beijing'de üçlü toplantı düzenledi. İran’ın nükleer programı ve yaptırımların kaldırılması konularının ele alındığı toplantının sonunda ortak açıklama yayımlandı.

Yasa dışı ve tek taraflı yaptırımlara son verilmesine vurgu yapılan açıklamada, karşılıklı saygıya dayalı siyasi ve diplomatik temas ile diyaloğun tek etkili ve uygulanabilir seçenek olduğu belirtildi.

Açıklamada ilgili tarafların, mevcut durumun temel nedenlerini ortadan kaldırmak için çaba harcaması, yaptırım ve baskı yapmayı veya güç kullanmakla tehdit etmekten vazgeçmesi gerektiği kaydedildi.

2231 sayılı Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) kararının önemine dikkat çekilen açıklamada ilgili tüm taraflara, durumu tırmandıracak eylemlerden kaçınma ve diplomatik olarak elverişli koşullar yaratmak için birlikte çalışma çağrısında bulunuldu.

Açıklamada ayrıca üç tarafın, uluslararası nükleer silahların yayılmasını önleme sisteminin temel taşı olarak Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Anlaşması'nı korunma önemini yinelediği kaydedildi.

Açıklamaya göre Çin ve Rusya, İran'ın nükleer programının barışçıl niteliğini ve İran’ın nükleer silah geliştirme arayışında olmadığını yinelemesini olumlu karşıladıklarını belirtti. Bunun yanı sıra Çin ve Rusya, İran'ın, Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Anlaşması kapsamındaki yükümlülüklerini tam olarak yerine getirme taahhüdünü memnuniyetle karşıladıklarını ve İran'ın Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı ile işbirliğini sürdürme politikasını desteklemeye devam edeceklerini ifade etti.

İran ve Rusya, Çin'in oynadığı yapıcı rol ve son toplantıya ev sahipliği yapmasından duydukları memnuniyeti dile getirdi.

Üç taraf iletişim ve iş birliğini sürdürme konusunda mutabık kaldı.

Beijing’deki toplantıda ayrıca tarafları ilgilendiren diğer meseleler de ele alındı. Üç taraf BRICS ve Shanghai İşbirliği Örgütü gibi uluslararası örgütler ile çok taraflı mekanizmalarda işbirliği ve koordinasyonu güçlendirme konusunda anlaştı. 

Hibya Haber Ajansı

Bu haber WWW.URFADABUGUN.COM,Urfa’da bugün,Urfa'nın Kültürü,Şanlıurfa Turizmi,Tarihi Şanlıurfa,Urfa Kültür Sanat tarafından yayımlanmıştır. İzinsiz kopyalanamaz, alıntılarda kaynak gösterilmesi zorunludur.

DÜNYA Haberleri

Yorumlar

Editoryal moderasyon aktif

Yorum Yaz

Yorumunuz incelendikten sonra yayın ilkelerimize uygun bulunması hâlinde yayınlanır. Hakaret, iftira ve reklam içeren ifadeler reddedilir.

adlı okura yanıt yazıyorsunuz.
0 / 2000

Bu içeriğe henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın.

```html ```