Ortadoğu’da tansiyon yeniden yükseldi. İsrail ordusu, 3 Mayıs gecesi Suriye’nin birçok kentini hedef alan geniş çaplı hava saldırıları gerçekleştirdi. Başkent Şam başta olmak üzere Hama, Dera, Kuneytra ve Lazkiye gibi stratejik şehirlerde peş peşe patlama sesleri duyuldu.
Görgü tanıkları gece yarısından sonra savaş uçaklarının alçak irtifada uçtuğunu, bazı füzelerin şehir merkezlerine çok yakın noktalara isabet ettiğini bildirdi. Şam’ın Tel Mınin ve Haresta bölgelerinde büyük patlamalar meydana gelirken, sivil halk büyük panik yaşadı. Kentte bazı bölgelerde elektrik kesintileri ve iletişim sorunları yaşandığı belirtildi.
Saldırılarda askeri üslerin ve İran destekli grupların bulunduğu bazı noktaların hedef alındığı iddia ediliyor. Ancak can kaybı ya da yaralı sayısı hakkında resmi bir bilgi henüz paylaşılmadı. Hava savunma sistemlerinin bazı saldırıları püskürttüğü, ancak birçok füzenin hedeflerine ulaştığı öğrenildi.
Suriye hava sahasında yaşanan bu hareketlilik, bölgedeki istikrarsızlığın derinleştiğine işaret ediyor. Uzmanlar, İsrail’in bu saldırılarla İran’ın Suriye’deki etkisini sınırlamayı hedeflediğini değerlendiriyor.
Saldırıların ardından bölgede güvenlik önlemleri artırılırken, halkın sığınaklara yöneldiği ve şehirlerde hayatın durma noktasına geldiği gözlemleniyor.


