ANKARA – Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) üyeleri, 3 Temmuz 2025 tarihinde Türkiye genelinde TÜİK binalarının önünde eş zamanlı basın açıklamaları düzenleyerek tepki gösterdi. "TÜİK rakamları yalan, yoksulluk gerçek!" sloganlarıyla alanları dolduran kamu emekçileri, düşük maaş artışları ve gerçek dışı enflasyon verilerine karşı seslerini yükseltti.

KESK üyeleri tarafından yapılan açıklamada, TÜİK’in açıkladığı enflasyon oranlarının halkın yaşadığı gerçeklikle bağdaşmadığına dikkat çekildi. Açıklamada, "Her geçen gün daha fazla itildiğimiz yoksulluk ve sefalet girdabına teslim olmayacağız. TÜİK’in masabaşı rakamlarıyla değil, sokakta, pazarda yaşadığımız gerçeklerle yaşıyoruz" ifadeleri yer aldı.

"TÜİK Patron Gibi Davranıyor, Maaşlarımızı Belirliyor"
Açıklamada özellikle kamu çalışanlarının ve emeklilerin maaşlarının, asgari ücretin ve sosyal yardımların TÜİK’in açıkladığı enflasyon oranlarına göre belirlendiğine dikkat çekilerek şu sözlere yer verildi:

"4 milyon kamu emekçisine, yandaş sendikaların ve Hakem Kurulu’nun da içinde bulunduğu bir Bermuda Şeytan Üçgeni ile dayatma sözleşmeler imzalatılıyor. Gerçek enflasyon çarşıda, pazarda ortada. Ama TÜİK hangi rakamı isterse onu açıklıyor."

ENAG ve TÜİK Arasındaki Fark Çarpıcı
KESK, TÜİK’in Haziran ayı için açıkladığı %1,37’lik aylık enflasyon ve %16,67’lik 6 aylık enflasyon oranına karşılık, bağımsız Enflasyon Araştırma Grubu ENAG’ın verilerine dikkat çekti. ENAG’a göre enflasyon Haziran ayında %3,05 artarken, 6 aylık artış %25, yıllık artış ise %68,68 olarak açıklandı.

KESK, hükümetin maaş artışlarını TÜİK’e göre belirleyerek milyonları yoksulluğa mahkûm ettiğini şu örneklerle ortaya koydu:

SGK ve BAĞ-KUR emeklilerinin maaş artışı %16,67 olacak.

Kamu emekçileri için %10,06 enflasyon farkına ek olarak %5 sefalet zammı yapılacak. Toplam zam oranı %15,57’de kalacak.

Buna karşın, KDV %81, ÖTV %51, Gelir Vergisi %79 arttı.

Ortalama kamu emekçisi maaşı, yoksulluk sınırının yarısına kadar düştü.

20 yıl önce maaşla 25 çeyrek altın alınabilirken, bugün sadece 7 adet alınabiliyor.

"Eğitime %73, Kira Enflasyonuna %65 Zam Ama TÜİK Hâlâ 'Enflasyon Düştü' Diyor"
KESK açıklamasında, TÜİK'in verilerinin yaşamın temel alanlarıyla uyuşmadığını belirtti. Özellikle kira ve eğitim gibi temel harcamalardaki artışlar karşısında TÜİK'in düşük enflasyon açıklaması sert dille eleştirildi:

"TÜİK’e göre yıllık enflasyon %35,05. Ama eğitim enflasyonu %73,33, kira-konut enflasyonu %65,54. Ortalama kira ülke genelinde 22 bin, büyükşehirlerde 27 bin TL’yi aştı. Sadece kira artışı, maaş artışını geride bırakıyor."

"Yıllardır Aynı Ali Cengiz Oyunu: Doğalgaza Zam, Veriye Yansımasın"
KESK, doğalgaza %25 zam yapılmasının da kamuoyundan saklanmak istendiğini belirterek, bu zammın TÜİK verilerine yansımaması için özellikle 1 Temmuz gecesi açıklandığını iddia etti.

KESK: “Bu Sistem Bir Garabettir, Toplu Pazarlık Değil, Dayatma Var”
KESK açıklamasında, kamu emekçilerine dayatılan sözde “toplu sözleşme” sisteminin artık son bulması gerektiği vurgulandı. Hakem Kurulu’nun ve yandaş sendikaların iktidarın gölgesinde kararlar verdiği ifade edildi:

"Gerçek bir toplu pazarlık sistemi ve grev hakkı talep ediyoruz. Emeğin karşılığı, insanca yaşamaya yetecek bir ücret olmalı."

"Müjde Değil, Hak İstiyoruz!"
Basın açıklamasının sonunda KESK, kamuoyuna ve tüm emekçilere çağrıda bulundu:

“Artık yeter! Bizi sefalet maaşlarında eşitleyen bu düzeni kabul etmiyoruz. Hep birlikte, sendika fark etmeksizin, yoksulluk ve güvencesizlik düzenine karşı mücadele etmeye çağırıyoruz. Müjde değil, hakkımızı istiyoruz!”

 

HABER: İBRAHİM UYGUR