WWW.URFADABUGUN.COM,Urfa’da bugün,Urfa'nın Kültürü,Şanlıurfa Turizmi,Tarihi Şanlıurfa,Urfa Kültür Sanat
WWW.URFADABUGUN.COM,Urfa’da bugün,Urfa'nın Kültürü,Şanlıurfa Turizmi,Tarihi Şanlıurfa,Urfa Kültür Sanat
EKONOMİ

KÜRESEL PİYASALAR - ABD-Çin gerginliği etkisiyle Asya-Pasifik piyasaları düştü.

İstanbul, 13 Ekim (Hibya) - Çin ve ABD'nin ticaret kısıtlamalarını sıkılaştırması ve yeni suçlamalarda bulunmasıyla dünyanın en büyük iki ekonomisi arasındaki gerginliklerin yeniden alevlenmesi üzerine Asya-Pasifik piyasaları Pazartesi günü düştü.

KÜRESEL PİYASALAR - ABD-Çin gerginliği etkisiyle Asya-Pasifik piyasaları düştü.
Paylaş:

Hong Kong'un Hang Seng endeksi yüzde 3,41 düşerken, Çin anakarasındaki CSI 300 endeksi yüzde 1,76 geriledi. Buna karşılık, Çin yuanı, ABD doları karşısında yüzde 0,1 değer kazanarak 7,1267'ye yükseldi. 10 yıllık Çin devlet tahvili faizi 5 baz puandan fazla düşüşle yüzde 1,752'ye geriledi.

ABD Başkanı Donald Trump, Pazar günü Truth Social'da yaptığı bir paylaşımda, Çin'e “büyük bir gümrük vergisi artışı” uygulayacağı tehdidini yerine getirmeyebileceğini ima etti. Cuma günü yapılan bu yorum, ABD'nin Çin ile ticaret savaşını yeniden gündeme getirdi ve hisse senetlerinin değerinde 2 trilyon dolarlık bir düşüşe neden oldu.

Trump, “Çin konusunda endişelenmeyin, her şey yoluna girecek! Saygıdeğer Başkan Xi sadece kötü bir an yaşadı. O da ülkesinin bir depresyon yaşamasına istemiyor, ben de istemiyorum. ABD, Çin'e zarar vermek değil, yardım etmek istiyor” diye yazdı. 

Çin, Pazar günü, Başkan Donald Trump'ın Çin'den yapılan ithalata yeni misilleme gümrük vergileri uygulayacağına dair söz vermesinin ardından, ABD ile ticaret savaşından “korkmadıklarını” açıkladı. Çin Ticaret Bakanlığı Sözcüsü, Çin'in nadir toprak minerallerine yeni ihracat kontrolleri getirmesinin ardından Trump'ın Cuma günü bu ithalata ek yüzde 100 gümrük vergisi uygulayacağına dair söz vermesini “klasik bir çifte standart” olarak nitelendirdi.

Çin gümrük verilerine göre, Eylül ayında ihracat bir önceki yıla göre ABD doları bazında yüzde 8,3 arttı ve ekonomistlerin yüzde 7,1'lik artış tahminini aştı ve Ağustos ayındaki altı ayın en düşük seviyesinden toparlandı.

Avustralya'nın ASX/S&P 200 endeksi yüzde 0,68 değer kaybetti. Güney Kore'nin Kospi endeksi yüzde 2,35 düşerken, küçük sermayeli Kosdaq endeksi yüzde 2,24 geriledi. Singapur'un referans endeksi yüzde 1,5'e varan bir düşüş kaydetti. Japonya piyasaları tatil nedeniyle kapalı.
 
ABD'de üç büyük borsa endeksi Cuma günü düştü. Hisse senetleri kapanışa doğru satışları hızlandırdı ve Dow Jones Endüstriyel Ortalaması 878,82 puan veya yüzde 1,9 düşüşle 45.479,60 puandan kapandı. S&P 500 yüzde 2,71 değer kaybederek 6.552,51'de kapanırken, Nasdaq Composite yüzde 3,56 düşüşle 22.204,43'e geriledi. Geniş tabanlı endeksin düşüşü, 10 Nisan'dan bu yana en büyük düşüş oldu.
 

Hibya Haber Ajansı

Bu haber WWW.URFADABUGUN.COM,Urfa’da bugün,Urfa'nın Kültürü,Şanlıurfa Turizmi,Tarihi Şanlıurfa,Urfa Kültür Sanat tarafından yayımlanmıştır. İzinsiz kopyalanamaz, alıntılarda kaynak gösterilmesi zorunludur.

EKONOMİ Haberleri

Yorumlar

Editoryal moderasyon aktif

Yorum Yaz

Yorumunuz incelendikten sonra yayın ilkelerimize uygun bulunması hâlinde yayınlanır. Hakaret, iftira ve reklam içeren ifadeler reddedilir.

adlı okura yanıt yazıyorsunuz.
0 / 2000

Bu içeriğe henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın.