ÇANAKKALE (AA) - Türk Eğitim Derneğinin (TED) 44. temsilcisi olarak hizmete başlayan TED Çanakkale Koleji'nin 2023-2024 eğitim öğretim yılı resmi açılış töreni gerçekleştirildi.

TED Çanakkale Koleji'nde saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan programda, okul korosu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün sevdiği şarkıları seslendirdi.

Okulun 5. sınıf öğrencileri Güneş Coşar ve Nilda Yavuzaslan ise piyano resitali sundu.

İlkokul 2 ve 3. sınıf öğrencilerinin dans gösterisi ile 7. sınıf öğrencisi Demir Soyubal'ın öğrenciler adına yaptığı konuşmanın ardından okulun kurucu müdürü Tuncay Şamdan, açılış konuşmasını gerçekleştirdi.

Çanakkale Valisi İlhami Aktaş, açılışta yaptığı konuşmada, TED Koleji'nin Çanakkale'ye, ülkeye ve eğitim camiasına hayırlı olması temennisinde bulundu.

Aktaş, çocukların ve gençlerin bu okulda ülkesini seven, memleketine, milletine, dünyaya faydalı birer insan olarak yetişeceklerine inandığını kaydetti.

TED Genel Başkanı Selçuk Pehlivanoğlu'nun Türk milli eğitim sistemi içinde, Cumhurbaşkanlığı Eğitim ve Öğretim Politikaları Kurulu'nda da katkılar sunduğunu anlatan Aktaş, bu çabalarla Cumhuriyet'in ön sözünün yazıldığı Çanakkale'de Cumhuriyetin 100. yılında yetişen gençlerin, ülkesine, milletine faydalı, Cumhuriyet ilkelerine bağlı gençler olacak yetişeceğini ümit ettiğini dile getirdi.

Vali Aktaş, düzenlenecek konferans ve seminerlerde Pehlivanoğlu'nun milli eğitimle ilgili politikaları konusunda hem milli eğitim camiasını hem de aileleri bilgilendirmesini arzu ettiklerini sözlerine ekledi.

- "İnancı ve kültürü olmayan bir toplum yaşamaz"

TED Genel Başkanı Selçuk Pehlivanoğlu da TED Kolejinin eğitim anlayışının net olduğunu ifade etti.

"Değerleri olmayan bir toplum yaşamaz, inancı ve kültürü olmayan bir toplum yaşamaz. Cumhuriyet ilkelerine bağlı olmayan bir toplum şahlanamaz." diyen Pehlivanoğlu, açtıkları okullarla, ülkenin geleceğine hizmet etmeye çalıştıklarını vurguladı.

İmkanı olmayan gençlere sahip çıktıklarını dile getiren Pehlivanoğlu, eğitimde fırsat eşitliğinin önemine işaret ederek, şunları kaydetti:

"Bugün TED olarak binlerce öğrencimizi ortaokuldan alıp, üniversite sonuna kadar hatta mezuniyetinde bile ailemize katıyoruz. İnsan yaşamında dönemler vardır. Ülkenin geleceği için bir şeyler yapmak, başkalarına sahip çıkmak, evlatlarınızın da bu ülkeye layık olduğunu görmek kadar büyük gurur yoktur. Umarım ki bu geleceği için değerleri ve ilkeleriyle nesil yetiştirmeyi öncelikleriz."

Pehlivanoğlu, Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası 1500 genci misafir öğrenci olarak okula aldıklarını hatırlattı.

Milli Eğitim Bakanlığı ile 850 öksüz öğrenciyi anaokulundan lise sona kadar okuttuklarını, bu sayıyı 1000'e çıkaracaklarını kaydeden Pehlivanoğlu, sadece para değil, akademik, sosyal ve psikolojik destek programları sunduklarını bildirdi.

TED Çanakkale Koleji Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Akarsu da derneğin 95 yıllık deneyimiyle TED meşalesini Cumhuriyetin 100. yılında Çanakkale'de yaktığı için çok mutlu ve gururlu olduğunu belirtti.

Derneğin, eğitim alanındaki tecrübelerini Çanakkale ile buluşturarak 44. meşalesini şehre taşıdığını aktaran Akarsu, "Kuruluş amacı, maddi imkansızlıklar nedeniyle eğitime erişimi bulunmayan çocuklara destek olmak, Türk eğitim politikalarına yön vermek ve eğitim anlayışını dünya standartlarına çıkarmak olan TED'in en büyük hedeflerinden biri de varlık gösterdiği ilin eğitim kalitesini yükseltmektir." değerlendirmesinde bulundu.

Konuşmaların ardından Çanakkale Valisi Aktaş, CHP Çanakkale Milletvekili İsmet Güneşhan, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cüneyt Erenoğlu, İl Milli Eğitim Müdürü Ferhat Yılmaz, Kepez Belediye Başkanı Birol Arslan, TED Genel Başkanı Pehlivanoğlu, TED Çanakkale Koleji Yönetim Kurulu Başkanı Akarsu kurdele keserek okulun resmi açılışını gerçekleştirdi.

Açılışta ayrıca Vali Aktaş, Milletvekili Güneşhan ve Belediye Başkanı Arslan'a bağış sertifikası takdim edildi.

- TED Çanakkale Koleji

TED Çanakkale Koleji 12 dönüm arazi içinde 15 bin metrekare kapalı alana inşa edilerek, son teknolojiyle donatıldı.

Kolejde gelecek yıllarda faaliyete geçecek olan lise sınıflarıyla okul öncesi eğitimden lise son sınıfa kadar bini aşkın sayıda öğrenci eğitim görecek.

TED Çanakkale Koleji, donanımlı derslikleri, laboratuvarları, 450 kişilik konferans salonu, kapalı alanda yer alan çok amaçlı spor salonu, kapalı yüzme havuzu, bale stüdyoları, jimnastik salonu ve açık alanlarda yer alan basketbol, voleybol, futbol sahaları, tenis kortları gibi spor alanları ile modern bir kampüs olarak tasarlandı.

Piyano, keman, bateri gibi enstrümanlar için tasarlanmış müzik odaları, resim ve seramik atölyeleri, ekolojik hobi bahçeleri, deneysel mutfağı, okul radyosu, satranç, robotik kodlama ve görsel medya kulüpleri gibi sosyokültürel faaliyetleri barındıran mekanlar ile TED Çanakkale Kolejinin eğitimde fark yaratması hedefleniyor.